c S

Svet CUDV Draga razveljavil sklep o izredni odpovedi zaposlenemu

06.06.2019 14:32 Ig, 06. junija (STA) - Člani sveta Centra za usposabljanje, delo in varstvo(CUDV) Dolfke Boštjančič Draga so v sredo razveljavili sklep o izredni odpovedi varuhu v CUDV, članu sindikata Sviz, ki je mamo varovanca centra seznanil z domnevno spolno zlorabo, katere žrtev naj bi bil njen otrok. Varuh se tako lahko vrne na delovno mesto, so danes sporočili iz Sviza.

Dogajanje sega v začetek letošnjega leta, ko je bila mama domnevne žrtve spolne zlorabe seznanjena o dogodku "šele tri tedne po njem, in sicer s strani enega od varuhov v zavodu", so sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer navajajo, da naj bi vodstvo zavoda "celoten dogodek očitno želelo zamolčati".

Zaposlenega varuha, ki je z dogajanjem seznanil starše žrtve, je direktorica zavoda takoj po tem želela nezakonito premestiti z njegovega dotedanjega delovnega mesta, nekaj dni zatem pa mu je izročila še obvestilo o nameravani odpovedi delovnega razmerja in ga na koncu tudi odpustila, so zapisali pri Svizu.

Na sredini seji sveta CUDV Draga sta bila v imenu Sviza ter za zaščito interesov ter pravic varuha prisotna tudi odvetnica in strokovni sodelavec sindikata za pravne zadeve, ki sta ponovila stališče sindikata, da je izredna odpoved varuhu ne samo zastarana, pač pa tudi neutemeljena, predvsem iz razloga, ker je bilo ravnanje zaposlenega, ko je mamo varovanca obvestil o dogodku, v skladu ne le z zavezujočim Kodeksom pravic, dolžnosti in splošnih določil CUDV Draga, temveč tudi človeško etiko.

Sviz obžaluje, da je za vse prizadete skrajno travmatičen dogodek, ki je bil v medijih predstavljen kot domnevna spolna zloraba, sprožil še vse nadaljnje negativne postopke, a hkrati izraža zadovoljstvo, da je svet zavoda prepoznal pravilnost ravnanja varuha, mu preklical odpoved pogodbe o zaposlitvi ter mu omogočil vrnitev na delovno mesto, kjer je primarno zaradi dobrobiti varovancev zavoda in njihovih staršev.

V zvezi z omenjenim dogajanjem je POP TV konec maja poročal, da je ministrica za delo Ksenija Klampfer razrešila direktorico CUDV Draga Valerijo Bužan. S tem ko staršev mladoletnih gojencev ni obveščala o dogajanju v centru, jim je namreč Bužanova po mnenju ministrice onemogočala normalno izvrševane roditeljske pravice, je poročal POP TV.