c S

Madžarska vlada namerava z zakonom nadzorovati znanost

05.06.2019 11:01 Budimpešta, 05. junija (STA) - Madžarska vlada je v torek v parlament vložila zakon, v skladu s katerim bo vlada prevzela nadzor nad raziskovalnimi inštituti Madžarske akademije znanosti. Vlada trdi, da bo s tem dodeljevanje sredstev temeljilo na rezultatih. Kritiki pa menijo, da želi premier Viktor Orban utišati kritične znanstvenike.

Z zakonom, ki bo predvidoma začel veljati 1. septembra, bodo akademiji odvzeli inštitute in jih prenesli na novo ustanovo, ki pa jo bo nadzorovala vlada, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Minister za inovacije Laszlo Palkovics je pojasnil, da bo s tem dodeljevanje sredstev temeljilo na rezultatih, povečala pa se bo tudi konkurenčnost Madžarske na tehnološkem področju.

Kritiki medtem menijo, da želi s tem Orban utišati kritične znanstvenike. "Zakonodaja dejansko omogoča popoln vladni in politični nadzor nad raziskovalno mrežo," so nedavno posvarili na akademiji. "To bi lahko ogrozilo neodvisnost znanstvenih raziskav in znanosti," so dodali.

Konec maja so potekali tudi protesti proti novi zakonodaji, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi. Kritike pa prihajajo tudi iz mednarodne skupnosti.

Akademija je bila ustanovljena leta 1825 in je najstarejša in največja znanstvena institucija v državi. V njenih inštitutih je zaposlenih okoli 5000 ljudi, od tega okoli 3000 raziskovalcev. Izvajajo raziskave na različnih področjih, od filozofije do glasbe, živinoreje ali raziskav vesolja.