c S

Učenci OŠ Vižmarje-Brod dobili novo telovadnico in športno igrišče

30.05.2019 07:14 Ljubljana, 29. maja (STA) - Učenci OŠ Vižmarje-Brod bodo po treh letih lahko telovadili v novem športnem objektu, ki ga je ob šoli zgradila Mestna občina Ljubljana (Mol), ob tem pa uredila še športno igrišče, parkirišče in ploščad. Po prepričanju občine ter tudi vodstva šole to predstavlja veliko pridobitev ne le za šolo, ampak celoten okoliš.

Novo dvorano, ki je s šolo povezana skozi podzemni hodnik, je danes ob 17. uri odprl ljubljanski župan Zoran Janković. Služila bo predvsem potrebam šole, občasno pa bodo v njej potekala tudi večja uradna tekmovanja in ostale prireditve.

Kot je za STA pojasnila ravnateljica šole Nevenka Lamut, je staro telovadnico občina sprva nameravala prenoviti, a ker so strokovnjaki ugotovili nekatere nepravilnosti, zaradi katerih bi bila prenova predraga, in niti ni bila dovolj velika za vseh 550 učencev, so telovadnico podrli in po načrtih arhitekturnega biroja Medprostor zgradili novo.

Na Mol so pojasnili, da se je ob izvedbi del kmalu izkazalo, da je nosilna konstrukcija dotrajana in v zelo slabem stanju ter bi bilo treba izvesti celovito statično sanacijo. Zaradi tega so se odločili, da zgradijo novo, večjo telovadnico, ki bo zadostila potrebam šole in širše lokalne skupnosti ter bo namenjena tudi za organizacijo tekmovanj in prireditev. V letu 2017 so razpisali javni anonimni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve. Natečajna komisija pod vodstvom podžupana Janeza Koželja je kot zmagovalno izbrala rešitev ateljeja Medprostor. Gradnja nove telovadnice se je pričela konec lanskega aprila.

Od septembra 2016, po tistem, ko se je začel projekt prenove stare telovadnice, pa do danes so imeli učenci prilagojen pouk športne vzgoje. Pouk športne vzgoje za otroke od 1. do 5. razreda je potekal v mali telovadnici in dovolj prostorni šolski avli. Učenci od 6. do 9. razreda pa so telovadili v športni dvorani Ježica.

Ob polno opremljeni telovadnici je občina uredila tudi zunanje površine med telovadnico in glavnim vhodom v šolo ter uredila še dodatno parkirišče na vzhodni strani šole, ki bo prišlo prav v času, ko bodo potekali dogodki z več obiskovalci. Nov objekt je po navedbah občine celovito trajnostno zasnovan, vsebuje tudi sistem prezračevanja z najvišjimi izkoristki in uporabo povratne toplote.

Vrednost del po gradbeni pogodbi je po pojasnilih Mola nekaj več kot šest milijonov evrov brez DDV.