c S

Ministrstvo za izobraževanje nadgrajuje projekt za spremljanje visokošolskih diplomantov

24.05.2019 13:33 Ljubljana, 24. maja (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so danes predstavili projekt nadgradnje spremljanja zaposljivosti visokošolskih diplomantov. Udeležence je nagovoril minister Jernej Pikalo, ki je izpostavil željo ministrstva po dobrih analitičnih podatkih o tem, kaj se dogaja z našimi diplomanti po vstopu na trg delovne sile.

Ti analitični podatki bodo ministrstvu po navedbah Pikala služili za boljše načrtovanje študijskih programov. "Tako bodo naši visokošolski zavodi natančno vedeli, kaj potrebujejo in katere študijske programe potrebujejo okolje oziroma gospodarstvo in negospodarstvo. To bo pomembno prispevalo k razumevanju in vlogi tudi visokega šolstva v okolju," je poudaril minister.

Sledila je predstavitev projekta Vzpostavitev sistema za spremljanje zaposljivosti visokošolskih diplomantov v Sloveniji in posodobitev eVŠ, ki ga je predstavila Sonja Mavsar z ministrstva. Zaposljivost visokošolskih diplomantov in vloga visokošolskih zavodov pri zagotavljanju ustreznih kompetenc za trg dela sta po njenem mnenju vedno aktualni.

Prav tako je vedno aktualno in v ospredje postavljeno vsestransko sodelovanje med visokim šolstvom in gospodarsko sfero. Zaposljivost diplomantov postaja eden od kazalnikov kakovosti posameznega visokošolskega zavoda, je poudarila. Eno od poslanstev zavodov, poleg ustvarjanja znanja in njegovega prenašanja, pa je po njenih besedah tudi sodelovanje z okoljem.

"Znotraj slednjega najdemo tudi poudarjeno vlogo in na nek način skrb in dolžnost visokošolskih zavodov pri spremljanju svojih študentov tudi potem, ko zaključijo študij in kot diplomanti vstopajo na trg dela," je dejala.

Ključno pa je, da se aktivnosti izvajajo v partnerskem sodelovanju med visokošolskimi zavodi in gospodarstvom, negospodarstvom, socialnimi partnerji in drugimi deležniki v lokalnem in regionalnem okolju. Spodbuja se reševanje aktualnih vprašanj, ki se pojavljajo v okolju.

Tako so na ministrstvu po njenih besedah pristopili tudi k vzpostavljanju sistema za spremljanje zaposljivosti visokošolskih diplomantov na nacionalni ravni. Sistem bo visokošolskim zavodom zagotovil podatke in omogočil pripravo analiz o statusu diplomantov po zaključku študija. Analize bodo služile za izboljševanje kakovosti v smeri prenove študijskih programov, vključno z oblikovanjem učnih izidov, ki bodo diplomantom zagotavljali kompetence za trg dela, ter pri razvijanju podpornih sistemov, je še pojasnila.

Predstavitve projekta, ki ga financira tudi Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, so se udeležili zaposleni na visokošolskih zavodih, še posebej tisti, ki skrbijo za postopke zagotavljanje kakovosti in raziskovalci, ki se ukvarjajo s področjem zaposljivosti visokošolskih diplomantov. Pol milijona vreden štiriletni projekt se zaključuje leta 2020.