c S

Na Škofjeloškem izpostavljajo povezovanje šolstva in podjetništva

22.05.2019 09:36 Škofja Loka, 22. maja (STA) - V okviru tradicionalnega Tedna obrti in podjetništva na Loškem bodo danes odprli razstavo izdelkov dijakov Šolskega centra Škofja Loka ter fotografsko razstavo obrtnikov in podjetnikov. Vsakoletni dogodek priča o uspešnem povezovanju šolstva in gospodarstva na Škofjeloškem, ki velja tudi za primer dobre prakse na področju vajeništva.

Razstava, ki jo pripravijo mentorji in dijaki šolskega ter medpodjetniškega centra, velja za osrednji dogodek Tedna obrti in podjetništva na Loškem, ki letos poteka od 18. do 25. maja. Kot je prejšnji teden na novinarski konferenci povedal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Škofja Loka Jože Misson, gre za pomemben dogodek pri vstopu dijakov v svet dela in podjetništva. Hkrati pa dogodek kaže dolge korenine, ki jih ima obrt na Škofjeloškem.

"Vajeniški sistem je v Škofji Loki zelo dobro zaživel," je povedal Misson, ki je prepričan, da če je poslovno okolje zdravo, kot na Loškem je, s sistemom vajeništva ni težav, pa čeprav imajo marsikje drugod v državi z njim slabše izkušnje. Je pa po njegovem mnenju pomemben celoten sistem in celotno okolje, vključno s starši, ki usmerjajo otroke.

Dogodki v okviru Tedna obrti in podjetništva so namenjeni tudi promociji poklicev. "Pomembno je, da ljudje vedo, da sta obrtništvo in podjetništvo načina preživetja in to ne slaba," je izpostavil Misson, ki je spomnil, da je bilo v nekaterih obdobjih zgodovine skoraj greh biti obrtnik ali podjetnik, zdaj pa prihajamo v obdobje, ko so ti poklici vse bolj cenjeni.

Današnji dogodek z odprtjem razstave in podelitvijo nagrad dijakom Šolskega centra Škofja Loka, ki bo potekal ob 18. uri v Sokolskem domu, je namenjen povezovanju vseh akterjev. Kot je poudaril Misson, po konjunkturnih časih namreč verjetno znova prihaja kriza in takrat si bomo želeli, da so ljudje samozaposleni oziroma stabilno zaposleni.

Tudi škofjeloški podžupan Robert Strah je izpostavil ključno vlogo šolskega centra in podjetniškega izobraževalnega centra v loškem gospodarstvu ter pomen njihovega povezovanja. "To je primer res dobre prakse, ki ga velja posnemati tudi na ravni države," je dejal in pojasnil, da imajo tako podjetja na voljo domačo delovno silo, kar je pomembno tudi z vidika učinkovitosti in uspešnosti podjetja.

Danes je na Škofjeloškem tudi dan odprtih vrat podpornih inštitucij za podjetništvo. Svoja vrata so tako poleg območne obrtno-podjetniške zbornice in Razvojne agencije Sora odprli tudi Rokodelski center Duo, kreativni center Kreativnice, kreativni center Mizarnica ter inkubator in coworking center Lokomotiva.