c S

Na sejmu Liber.ac o odprti znanosti in univerzitetnem založništvu

21.05.2019 07:29 Ljubljana, 21. maja (STA) - Na Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto bodo dopoldne odprli 10. sejem akademske knjige Liber.ac, na katerem bo sodelovalo več kot 40 razstavljavcev. Tridnevni sejem se letos osredotoča na načelo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov ter na promocijo univerzitetnega založništva v Sloveniji in tujini.

Letos bodo s sejmom obeležili stoletnico Univerze v Ljubljani in Filozofske fakultete, ki je organizator sejma. Tako bodo spremljevalne dejavnosti sejma letos pripravili vsi oddelki fakultete ter večina fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Kot so zapisali organizatorji, želijo največjo slovensko univerzo predstavili v vsej njeni raznolikosti in večdisciplinarnosti kot mednarodno odprto, prepoznavno in k dialogu naravnano akademsko skupnost.

V okviru sejma, ki tokrat nosi naslov Odprta znanost in univerzitetno založništvo, organizatorji izpostavljajo dve konferenci, ki ju organizira Znanstvena založba Filozofske fakultete skupaj z Rektoratom Univerze v Ljubljani. Poudarek obeh konferenc bo na krepitvi dialoga med znanostjo in družbo, transparentnosti znanstvenega komuniciranja ter najnovejših smernicah na področju univerzitetnega založništva.

Konferenca Odprta znanost bo na sporedu v sredo zjutraj na Filozofski fakulteti. Priznani domači in tuji gosti bodo predstavili najnovejše smernice glede odprtega dostopa znanstvenih publikacij in raziskovalnih podatkov ter naslovili aktualne teme. Tako bo med drugim Rene von Schomberg z Evropske komisije spregovoril o odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru, direktor angleške raziskovalne agencije Research England in član izvršne skupine Načrta S pri Science Europe David Sweeney bo predstavil t.i. Načrt S, predstavnica DANS - Data Archiving and Networked Services Ingrid Dillo, pa bo govorila o upravljanje z raziskovalnimi podatki.

Dan pozneje pa bodo pripravili konferenco Univerzitetno založništvo. "Univerza v Ljubljani se že vrsto let spogleduje z idejo o lastni univerzitetni založbi, prihajajoča stoletnica Univerze pa se zdi primerna spodbuda, da te načrte tudi dejansko uresničimo," so zapisali organizatorji. Na konferenci bodo predstavili primere dobre prakse univerzitetnega založništva v Angliji, Litvi in na Hrvaškem. Predstavili bodo tudi rezultate analize založniške dejavnosti po članicah Univerze v Ljubljani. Konferenco bo sklenila razprava, ki jo bosta vodila profesor Miha Kovač in prorektor Univerze v Ljubljani Boštjan Botas Kenda.

Sejem akademske knjige Liber.ac povezuje članice ljubljanske univerze ter različne akterje s področja produkcije in promocije akademske knjige od univerzitetnih založb in knjigarn do univerzitetnih knjižnic. Tridnevna javna prireditev s spremljevalnim programom je v desetih letih delovanja uveljavila nov tip knjižnega sejma, s katerim se vzpostavlja sodobno kulturno in komunikacijsko središče, ki odpira akademski prostor širši slovenski in mednarodni javnosti.