c S

Glavna rektorjeva nagrada inovaciji na področju vodikovih gorivnih celic

16.05.2019 06:45 Ljubljana, 15. maja (STA) - Na Univerzi v Ljubljani so danes podelili rektorjeve nagrade, namenjene prodornim tehnološkim in netehnološkim inovacijam ter inovativnim podjetniškim idejam. Prvo nagrado je ustvarjalcem prislužil inovativen proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice.

Proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice so zasnovali Matija Gatalo in Tomaž Bizjak s Kemijskega inštituta ter Groga Tancek z Inštituta in akademije za multimedije.

Kot so v obrazložitvi zapisali na Univerzi v Ljubljani, bo uporaba vodikovih gorivnih celic igrala izjemno pomembno vlogo v boju proti podnebnim spremembam in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, Gatalo, Bizjak in Tancek pa so uspeli izboljšati proces priprave katalizatorjev, ki igrajo ključno vlogo pri pretvorbi vodika in kisika iz zraka v električno energijo.

"Inovacija je do zdaj še neznan proces, ki omogoča pripravo katalizatorjev za vodikove gorivne celice z izjemnimi lastnostmi, kot tudi drugih tipov katalizatorjev in produktov iz plemenitih kovin," so zapisali na univerzi, kjer poudarjajo, da je bil prepoznan že tudi ekonomski potencial inovacije.

Prva nagrada na tradicionalnem natečaju je vredna 3000 evrov, danes pa so podelili še drugo in tretjo nagrado, vredni 2000 oziroma 1000 evrov.

Drugo nagrado so prejeli Martina Durcik, Tihomir Tomašič, Lucija Peterlin Mašič, Nace Zidar, Janez Ilaš, Anamarija Zega in Danijel Kikelj s fakultete za farmacijo za nove protibakterijske spojine za zdravljenje infekcij z odpornimi bakterijami.

Tretja nagrada pa je šla v roke Primoža Erjavca z ekonomske fakultete, Jana Forsthuberja in Amadeja Tausesa z akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Marku Mikši, ki je aktiven na ekonomski in medicinski fakulteti, za Carpio, ergonomski podstavek za zapestje, ki preprečuje nastanek bolezni karpalnega kanala.

Poleg nagrajenih je bilo v ožjem izboru še pet drugih inovacij, med drugim tudi projekt razvoja novih zdravilnih učinkovin za zdravljenje depresije in nevrodegenerativnih bolezni.

Kot je v uvodnem nagovoru poudaril rektor univerze Igor Papič, se uspešnost univerze "meri z novim znanjem", pri čemer študenti in zaposleni ljubljanske univerze dosegajo zavidljive rezultate doma in v tujini.

"Tudi z natečajem rektorjeva nagrada za naj inovacijo pripomoremo k ustvarjanju odličnosti in kakovosti Univerze v Ljubljani, ki se že več let zapored uvršča med najboljše univerze na svetu," je še dejal in dodal, da so zanj zmagovalci vsi finalisti.