c S

Sindikat protestira zaradi delitve dodatnih sredstev za plače na mariborski univerzi

14.05.2019 16:16 Maribor, 14. maja (STA) - Visokošolski sindikat Slovenije protestira zaradi načina delitve denarja, ki ga je vlada dodatno namenila univerzam zaradi višjih plač v javnem sektorju, na Univerzi v Mariboru (UM). Meni namreč, da so tam opravili delitev med fakultetami po svoje.

Mariborska univerza je po besedah predsednice visokošolskega sindikata na UM Marije Javornik Krečič pridobila od države dodatnih 62 milijonov evrov, ki pa jih ni enakomerno porazdelila med fakultete. "Na mariborski univerzi imamo že od nekdaj članice, ki so podfinancirane, in fakultete, ki so nadfinancirane. Problem pa je v tem, da rektor daje več tistim, ki že tako ali tako imajo več denarja, to so medicina, varnostne vede in rektorat," je pojasnila za STA.

"Nekatere fakultete niso dobile niti štirih odstotkov, kolikor se ocenjuje plačne dvige," je dodala. Na odziv rektorja Zdravka Kačiča STA še čaka.

Razdelitev sredstev je opredeljena v predlogu rebalansa finančnega načrta, ki ga mora potrditi upravni odbor univerze. Ta se bo po besedah predsednika upravnega odbora Gorazda Meška s tem ukvarjal na seji predvidoma konec maja. Gradivo zaenkrat šele zbirajo, zato predloga razdelitve sam še ne more komentirati.

Sindikat so vznemirila navodila za pripravo rebalansa finančnega načrta z oceno delitve sredstev po uredbi za leto 2019, ki ga je rektorat univerze pred prvomajskimi prazniki posredoval članicam univerze. Ta "nekaterim članicam ne zagotavljajo niti sredstev za zvišane plače, dodatnih zvišanj, ki so bila univerzi namenjena v proračunu, pa sploh niso bile deležne". "Poleg tega je ocena dodeljenih sredstev opravljena po predpostavki, da bo v prihodnosti morda prišlo do sprememb, o katerih pa zdaj ne vemo ničesar," sta v javnem pozivu univerzi ter ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zapisala Visokošolski sindikat Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam.

"Naknadna pojasnila, češ da gre samo za akontacijo in da bodo po delitvi vse članice s sredstvi iz razvojnega stebra dosegle sredstva zvišanih plač, nas zaradi slabih preteklih izkušenj niso prepričala," sta dodala.

Od vodstva Univerze v Mariboru pričakujeta, da bo pri delitvi denarja znotraj univerze uveljavilo osnovno intenco dogovora z vlado in sindikati. "Sredstva za plače so zagotovljena na ravni posameznega delavca in delavke, ki mu ali ji je sindikat izboril boljšo plačo, zato v tem pogledu ni razloga za negotovost, kaj šele, da bi arbitrarne delitve lahko odpirale prostor za pristranskost in finančne pritiske," poudarjata predsednika Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič in predsednik KSS Pergam Jakob Počivavšek.