c S

Mladi raziskovalci v Murski Soboti predstavljajo 241 nalog z 19 področij

14.05.2019 10:58 Murska Sobota, 14. maja (STA) - V Murski Soboti poteka sklepno 53. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, na katero se je uvrstilo 241 raziskovalnih nalog z 19 področij, izdelalo pa jih je 417 osnovno- in srednješolcev. Po mnenju komisij so naloge tudi letos tematsko zelo razgibane in kakovostno na zelo visoki ravni.

Srečanje v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije poteka na Gimnaziji Murska Sobota ter Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Dijaki in učenci na njem zagovarjajo in predstavljajo raziskovalne naloge ter mladinske raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole, ki jih zveza organizira med šolskimi poletnimi počitnicami, pa tudi druge projekte.

Na zvezi so ob srečanju pojasnili, da so na njem tisti mladi, ki predstavljajo potencial države in ki bodo množično uspešni tudi na mednarodni ravni. Predvsem pa so ti mladi ključno gonilo razvoja družbe, ki temelji na znanju.

Namen državnega srečanja je zgodnje uvajanje mladih v znanost, popularizirati znanost in tehniko, odkrivanje mladih talentov in jih spodbujati k poglabljanju znanja, ustvarjalnosti, kreativnosti ter raziskovalni dejavnosti.

Raziskovalne naloge so med drugim s področij aplikativni inovacijski predlogi in projekti, arhitektura, gradbeništvo ali promet, astronomija ali fizika, biologija, ekologija z varstvom okolja, ekonomija ali turizem, elektrotehnika, elektronika in robotika, etnologija, geografija in geologija, interdisciplinarna področja, kemija ali kemijska tehnologija, matematika ali logika, psihologija ali pedagogika, računalništvo ali telekomunikacije, slovenski jezik ali književnost, sociologija, tehnika ali tehnologija, zgodovina ali umetnostna zgodovina.

Udeležence bo nagovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer.

V sklopu projekta Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije je letos v 1. krogu državnega tekmovanja sodelovalo 883 osnovno- in srednješolcev s 506 nalogami. Na 16 mestnih in regijskih srečanjih se vsako leto zbere več kot 2500 mladih raziskovalcev, ki predstavijo približno 1200 nalog, pri katerih jim pomaga več kot 1000 mentorjev.

Slovesna razglasitev rezultatov bo 8. junija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bodo podelili priznanja in nagrade zlatim nagrajencem s tekmovanj iz znanja in s srečanja.