c S

Raziskovalca Univerze v Novi Gorici s ključno vlogo pri razvoju rentgenskega laserja

11.05.2019 09:17 Nova Gorica, 10. maja (STA) - Raziskovalca laboratorija za kvantno optiko Univerze v Novi Gorici Primož Rebernik Ribič in Giovanni De Ninno sta odigrala pomembno vlogo pri razvoju nove metode, ki bo prispevala k preučevanju interakcij med osnovnimi gradniki snovi, so sporočili z Univerze v Novi Gorici.

Rebernik Ribič in De Ninno sta bila del mednarodne skupine raziskovalcev, ki je na laserju na proste elektrone FERMI v Bazovici pri Trstu izvedla poskus, pri katerem je uporabila novo metodo, pri kateri so gručo elektronov pred emisijo pripravili, da je sevala svetlobo točno določene valovne dolžine.

"FERMI je trenutno edini rentgenski laser na proste elektrone na svetu, ki deluje v takšni postavitvi," je povedal prvi avtor raziskave, objavljene v reviji Nature Photonics, Rebernik Ribič.

"Metoda bo omogočila generacijo močnih in koherentnih laserskih pulzov z valovnimi dolžinami le nekaj nanometrov, ki jih bo v prihodnosti mogoče uporabiti za preučevanje strukture in dinamike bioloških vzorcev in za izvajanje popolnoma novih poskusov na novo nastajajočem področju nelinearne rentgenske optike."

Laserji na proste elektrone namreč proizvajajo rentgensko svetlobo v obliki zelo močnih in kratkih sunkov, ki dovoljujejo preučevanje interakcij med osnovnimi gradniki snovi, kot so atomi in molekule, na njihovih naravnih časovnih skalah.

Informacije, ki jih je mogoče pridobiti z laserji na proste elektrone, pa so uporabne pri razvoju novih zdravil, elektronskih naprav in pri preverjanju fizikalnih modelov, so še zapisali na univerzi.

Članek, objavljen v reviji Nature Photonics, je dosegljiv na naslovu https://www.nature.com/articles/s41566-019-0427-1.