c S

Učenci na letošnjem natečaju Evropa v šoli o enakopravnosti spolov

10.05.2019 13:25 Ljubljana, 10. maja (STA) - Na letošnjem natečaju Evropa v šoli so osnovnošolci in srednješolci razmišljali o enakopravnosti med spoloma. V umetniških izdelkih so odpirali teme stereotipov, deljenja gospodinjskih opravil in enakosti v poklicih. Tamara Zarić, ki je med srednješolci ustvarila najboljši video, se je na primer spraševala, ali so ženske res slabše voznice.

Učenci so letos ustvarjali pod naslovom snemimo roza-modra očala. Likovne, literarne, fotografske in video izdelke je na natečaj poslalo 10.617 učencev iz 140 šol, na današnji zaključni prireditvi v Festivalni dvorani pa so nagradili in predstavili najboljše izdelke.

Natečaj že 20. leto poteka pod vodstvom Zveze prijateljev mladine. Predsednica zveze Darja Groznik je poudarila, da mlade spodbujajo k razmišljanju o svetu. "Že 20 let se nam zdi pomembno, da otroci razmišljajo o tem, da smo del večjega sveta," je povzela za STA. Tako se na natečajih lotevajo tudi razmišljanja o prednostih in slabostih Evropske unije.

Letos so se mladi ukvarjali z enakopravnostjo med spoloma, kar je tudi eden izmed ciljev trajnostnega razvoja. "Ko so enkrat pravice pridobljene, se mogoče zdijo samoumevne, pa vendarle niso," je pojasnila. Poudarila je, da razmišljanje o tej temi pomembno prispeva k drugačnemu ravnanju.

Pomen enakopravnosti je v nagovoru mladim poudaril tudi zunanji minister Miro Cerar. "V Sloveniji smo lahko veseli, da smo moški in ženske vseh starosti zelo enakopravni, da to traja že veliko let in da v naši družbi ni diskriminacije po spolu, da omogočamo dostojno življenje vsem, tako deklicam kot dečkom, tako moškim kot ženskam," je povedal.

Vendar se je za enakopravnost treba truditi vsak dan, je dodal minister. "Ne samo s pravnimi predpisi, ki to določajo, ampak v čisto medosebnih odnosih," je dejal.

Pestrost sveta in sprejemanja različnosti je izpostavil tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik. "Poskrbeti moramo, da ne izključujemo in zapostavljamo ljudi, ne samo zaradi spola, s čimer ste se letos ukvarjali, ampak tudi zaradi drugih osebnih značilnosti, ki jih nismo sami izbrali," je povedal. Dodal je, da mladi s svojimi sanjami pomembno soustvarjajo boljši jutri.

Anže Gorenc, ki je na natečaju med osnovnošolci ustvaril najboljšo fotografijo, pa opaža, da razlike med spoloma niso velike. "Tudi če se moški obleče v žensko ali punca v moškega, ni važno, kakšen je, pomembno je, da ima dobro srce. Naj ljudje sprejmejo takšnega, kot je," je pojasnil. Želi pa si, da bi ljudje manj s prstom kazali na druge.