c S

Za glavnega šolskega inšpektorja trije kandidati, med njimi Slokan

10.05.2019 07:19 Ljubljana, 09. maja (STA) - Na javni natečaj za položaj glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za šolstvo in šport so se po podatkih ministrstva za javno upravo prijavili trije kandidati. Med njimi je tudi Simon Slokan, ki po razrešitvi prejšnjega glavnega inšpektorja Tomaža Rozmana inšpektorat vodi kot vršilec dolžnosti, so potrdili na ministrstvu za izobraževanje.

Rok za prijavo na natečaj se je sicer iztekel 3. maja, v prihodnjih dneh pa bo sklicana seja posebne natečajne komisije, ki bo preverila izpolnjevanje pogojev ter ocenila primernost prijavljenih kandidatov. Svojo odločitev bo v nadaljevanju sporočila ministru za izobraževanje, znanost in šport Jerneju Pikalu, ki je pristojen za izbiro kandidata.

Vlada je 13. decembra lani na predlog ministra Pikala s položaja glavnega inšpektorja namreč razrešila Rozmana. Glavni razlog je bilo ministrovo nezadovoljstvo z njegovim delom. Kot je pojasnil v obrazložitvi predloga, to ni posledica posamične odločitve v posamičnem primeru, ampak je "tlelo dlje časa".

Pred tem je v javnosti odmevalo kar nekaj zadev, ki so po Pikalovih besedah načenjale ugled sistema vzgoje in izobraževanja. Najbolj je odmeval primer Kengurujčki, ko je v javnost prišel posnetek neprimernega ravnanja z otroki v zasebnem varstvu. Primer je sprožil tudi vprašanja o primernosti sistemske ureditve in nadzora.

Vlada je nato 14. februarja za vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport imenovala Slokana, njegova funkcija pa naj bi trajala največ šest mesecev.

Ministrstvo je nato 18. aprila objavilo javni natečaj. Med pogoji za zasedbo položaja so poleg primerne izobrazbe tudi najmanj 10 let pedagoških delovnih izkušenj v vzgoji in izobraževanju, strokovni izpit za inšpektorja ter funkcionalna znanja upravnega vodenja in upravljanja kadrovskih virov. Izbrani kandidat bo imenovan na položaj za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.