c S

Konferenca Ekošole o prehrani v znamenju praktičnih veščin

09.05.2019 12:56 Radenci, 09. maja (STA) - V Radencih poteka druga mednarodna konferenca Ekošole s temo Prehrana, gibanje in zdravje. Na tokratnem srečanju govorijo predvsem o zdravi in varni prehrani ter gibanju, zdravem življenjskemu slogu, šolskih vrtovih, odgovornem prehranjevanju ter zmanjševanju količine zavržene hrane, s poudarkom na praktičnih veščinah.

Na konferenci sodeluje 220 udeležencev, predstavnikov vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije, ki predstavljajo strokovne prispevke, pripravili pa bodo tudi 11 delavnic.

Po besedah nacionalnega koordinatorja programa Ekošola Gregorja Cerarja na srečanju združujejo mednarodni vidik s predstavitvami primerov dobrih praks, ki jih predstavljajo učitelji in vzgojitelji. Prav izmenjave dobrih praks so najbolje ocenjene, tudi zato, ker so konkretne in praktične, je povedal Cerar.

"Program Ekošola je v 22 letih v Sloveniji kot najširša mreža za vzgojo in izobraževanje za trajnostni razvoj res pripomogel, da so vzgojitelji in učitelji pridobili veliko praktičnih znanj, ki jih prenašajo na otroke," je poudaril Cerar.

Pobudnik in vodja konference ter koordinator za vrtce programa Ekošola Slovenije Dane Katalinič pa je povedal, da so rezultati s konferenc informacija za strokovno rast, prihaja pa tudi do povezovanja s turističnimi organizacijami, kot je gostinska šola v Radencih.

"Tu imamo dober primer prakse, ko se povežejo vrtec, osnovna in srednja šola ter zdravilišče v Radencih z okoljskimi dejavniki, s tako pridobljenimi informacijami pa je zdaj pokrita skoraj celotna Slovenija. Tako je mogoče tudi hitrejše iskanje kadrov," je še povedal Katalinič.

Program Ekošola že vrsto let obravnava teme o varnem, lokalnem in zdravem prehranjevanju s poudarkom na trajnostnem razvoju in lokalni samozadostnosti v interakciji z gibanjem in zdravim življenjskim slogom.

Prehrana in način življenja namreč pomembno vplivata na zdravje in počutje. Nezadostna telesna dejavnost in sedeči življenjski slog sta dejavnika tveganja, ki ju tesno povezujemo z različnimi motnjami in predvsem s kroničnimi boleznimi.