c S

Prostorsko stisko šole v Logatcu naj bi reševali z rezervnimi učilnicami in prostori v športni dvorani

09.05.2019 07:17 Logatec, 08. maja (STA) - Logaški občinski svetniki, ki so v torek na izredni seji občinskega sveta obravnavali prostorsko stisko na OŠ osmih talcev, so sklenili, da bodo kratkoročno reševali problem z rezervnimi učilnicami in malimi vadbenimi prostori v športni dvorani, ki je povezana s šolo. Kateri prostori se bodo uporabljali, bo odločilo vodstvo šole.

Dolgoročno rešitev pa bo iskala posebna delovna skupina.

Sklic izredne seje občinskega sveta Občine Logatec je zahtevalo devet opozicijskih občinskih svetnikov iz vrst SDS, SD in NaNo. Opozorili so namreč, da prostorska stiska na šoli postaja neobvladljiva, občina pa da nima vizije njenega reševanja.

Male vadbene prostore bodo urejali med šolskimi počitnicami, je za STA zagotovil logaški župan Berto Menard. Zdaj v njih še potekajo različne šolske in športne aktivnosti. Z Namiznoteniškim klubom Logatec, ki ima pogodbo za uporabo teh prostorov, se bo treba po njegovih besedah še dogovoriti za prekinitev pogodbe, a upa, da bo dogovor dosežen.

V naslednjih desetih letih pa naj bi zagotovili prostor na dveh ali treh lokacijah, je dejal.

Ob trditvah, da daje občina pred ureditvijo prostorske problematike šole prednost investiciji v narodni dom, pa je napovedal, da bodo narodni dom začeli graditi, ko bodo zbrali polovico od sedmih milijonov evrov, kolikor je investicija približno vredna. "Želimo, da je Logatec sodobna občina," je poudaril.

Glede na torkove sklepe bo posebna delovna skupina petih svetnikov, v kateri bo imela vsaka svetniška skupina enega predstavnika, pregledala primerne lokacije, potem pa začela delo za spremembe občinskega prostorskega načrta, da bi zgradili nov vrtec, je za STA dejal svetnik iz opozicijske SD Aljoša Peček.

Po njegovih besedah je treba najti celovito rešitev tako za šolo kot za vrtec. Občina mora namreč do leta 2023 poskrbeti, da bo obstoječi vrtec dosegal normative. "Če ne bomo že zdaj mislili na to, se bomo morali čez dve ali tri leta ukvarjati še z vrtcem," je opozoril.

Obstoječi vrtec bi potem lahko po njegovih besedah preuredili v šolske učilnice. Vendar morajo strokovnjaki preveriti, ali bi takšne učilnice ustrezale normativom, je dodal.

Delovna skupina sveta staršev za reševanje prostorske stiske OŠ osmih talcev je občini in svetnikom pred sejo poslala dopis, v katerem so izrazili nasprotovanje predlogu občine, da bi za kratkoročno rešitev prostorske stiske šole uporabili za pouk neprimerna prostora na Notranjski cesti 4 in 14. Zahtevali so ureditev dveh učilnic v športni dvorani za uporabo s 1. septembrom.

Dolgoročno pa je treba najti celovito rešitev, ki bo sledila študiji podjetja Noales, so pozvali. V skladu z njo šola potrebuje približno 1000 kvadratnih metrov dodatne tlorisne površine, ustrezati pa mora tudi požarnovarstvenim zahtevam.