c S

Začenja se vseevropski teden mladih s temo demokracija in jaz

29.04.2019 14:32 Bruselj, 29. aprila (STA) - Začel se je deveti evropski teden mladih, ki je posvečen dejavnostim, namenjenim mladim. Teden po vsej Evropi poteka vsaki dve leti, trajal pa bo do 5. maja. Glede na prihajajoče evropske volitve bodo letošnje razprave osredotočene na to, kako se lahko mladi udejstvujejo v lokalnih skupnostih in vplivajo na demokratično sprejemanje odločitev.

S prireditvami v vseh državah, ki sodelujejo v programu Erasmus+, je teden posvečen dejavnostim, namenjenim mladim. Poleg osrednjih dogodkov v Bruslju bo na lokalni ravni organiziranih na stotine dejavnosti in dogodkov, je Evropska komisija zapisala v sporočilu za javnost.

Slogan Demokracija in jaz so izbrali, ker lahko mladi vplivajo na odločitve, ki bodo vplivale na njihovo življenje. Poudarjajo, da se bližajo evropske volitve, zato naj mladi poskrbijo, da bodo volili, so zapisali na spletni strani Evropskega mladinskega portala.

Izpostavljajo, da je za uspešno demokracijo enako pomembno, kaj se dogaja med posameznimi volilnimi obdobji, in kaj se dogaja na volitvah. Dodajajo, da je demokracija vrednota, ki se morda zdi samoumevna, vendar jo v Evropi že leta gradimo in utrjujemo.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics bo danes popoldne v Bruslju podelil nagrade Altiero Spinelli za ozaveščanje za leto 2018. Tokrat so bile osredotočene na mlade in jih bodo podelili projektom, ki krepijo kritično ozaveščenost mladih o EU in njihovo motiviranost za sodelovanje v demokratičnih procesih, ki bodo oblikovali prihodnost unije. Za pet nagrad se je potegovalo 79 projektov, piše na spletni strani Evropske komisije.

Nagrada Altiera Spinellija je pobuda Evropskega parlamenta, ki jo izvaja Evropska komisija, prvič pa je bila podeljena leta 2017.

Rezultati danes objavljene raziskave Eurobarometer, ki je bila narejena marca in je zajela približno 11.000 mladih med 15. in 30. letom starosti, kažejo, da je za več kot dve tretjini mladih prva prednostna naloga ukrepanja EU v naslednjih desetih letih varstvo okolja in boj proti podnebnim spremembam. Druga in tretja prednostna naloga sta po njihovem mnenju izboljšanje izobraževanja in usposabljanja, vključno s prostim gibanjem študentov, vajencev ali učencev, ter boj proti revščini, gospodarskim in socialnim neenakostim.

Sodelujoči na dogodkih v okviru evropskega tedna mladih bodo imeli priložnost, da razpravljajo o teh in drugih vprašanjih.

Na dogodkih zadnjega evropskega tedna mladih leta 2017 je sodelovalo 112.000 mladih iz Evropske unije, Severne Makedonije, Islandije, Lihtenštajna, Norveške, Srbije in Turčije.