c S

Na Škisovi tržnici dodatni varnostni ukrepi zaradi lanskega izginotja denarja

26.04.2019 07:01 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Tradicionalna študentska prireditev Škisova tržnica, ki jo vsako leto organizira Zveza Škis s študentskimi klubi, bo tudi letos študentom ponudila druženje ob kulinaričnih dobrotah in dobri glasbi. Zaradi lanskega izginotja več kot 70.000 evrov so v zvezi pripravili tri varnostne ukrepe, je povedala predsednica Zveze Škis Nina Plank.

V Zvezi Študentskih klubov Slovenije (Zveza Škis) so kot prvi ukrep izpostavili, da bo del gostinstva prevzel zunanji partner, Petrolov podizvajalec GMT events. Poleg tega so se dogovorili z varnostno službo, da po dogodku prevzame odgovornost za prevzeti denar. O tretjem ukrepu pa se še dogovarjajo, in sicer da bi na dogodku plačevali brezgotovinsko. "Letos to žal še ne bo možno, ker je to malo daljši proces. Mogoče se bo to zgodilo že prihodnje leto in bo Škisova tržnica spet tista, ki bo postavljala trende," je dejala predsednica zveze.

Na novinarski konferenci so poudarili, da bo letos poskrbljeno še za dodatno varnosti na dogodku. "Dobro sodelujemo s policijo, razširili bomo vhode, da bo čim manj gneče, incidenti bodo ustrezno sankcionirani, povzročitelje pa bodo po potrebi odstranili s prizorišča," je povedal povedal vodja organizacijskega odbora Jernej Tomazin.

Dogajanje na Škisovi tržnici bo tudi letos razdeljeno na dnevni in večerni - glasbeni del. Dopoldne bodo tako študentski klubi iz vse Slovenije branili svoje barve in na stojnicah ponujali kulinarične dobrote iz vse Slovenije, predstavljali pokrajinske posebnosti in običaje, popoldne pa bo imelo prednost druženje in koncerti slovenskih ter tujih izvajalcev. Med drugim bodo na glavnem odru letos nastopili Jan Plestenjak, Siddharta, Vlado Kreslin, Pero Lovšin, Pop design in ostali, na elektro oder pa prihajajo mednarodno znan DJ Dynoro, Plastik Funk, Kosta Radman, Clay Clemens in mnogi drugi.

Poleg kakovostne domače in tuje glasbe pa Škisova tržnica preko razpisa Škisolov ponudi priložnost za nastop na prireditvi tudi mlajšim še neuveljavljenim glasbenim skupinam iz celotne Slovenije. Letos se je na Škisolov prijavilo 20 skupin, tri izmed njih se bodo v ponedeljek na finalnem izboru v baru Prulček v Ljubljani potegovale za zmagovalca Škisolova.

Škisovo tržnico v celoti organizirajo študenti, ki tudi letos dajejo velik poudarek dobrodelnosti in ozaveščanju. Tako bodo organizatorji skupaj z Anino zvezdico že drugo leto zapored na prireditvi zbirali hrano, s podjetjem Snaga pa bodo ozaveščali udeležence o pomenu odgovornega odnosa do okolja. Skupaj z Zavodom Varna pot bodo organizatorji izvajali različne aktivnosti za ozaveščanje o varni vožnji brez alkohola in prepovedanih drog.

Novost na letošnji Škisovi tržnici bo zip line, ki bo potekal diagonalno čez prizorišče in bo dolg okrog 80 metrov. "Tako bodo imeli študentje možnost, da se zapeljejo čez množico ljudi in vidijo razsežnost prireditve iz drugega zornega kota," je dejal Tomazin.

Organizatorji verjamejo, da je Škisova tržnica zaradi celotnega programa edinstvena in zato je tudi letošnji slogan prireditve Edinstvena. Število obiskovalcev Škisove tržnice je vsako leto odvisno predvsem od vremena. "Glede na trende iz zadnjih let, predvidevamo, da bo bo v primeru dobrega vremena okrog 20.000 ljudi. Mislimo, da je program dobro zastavljen in mladi znajo to ceniti," je še dejala Plankova.

22. Škisova tržnico bo letos potekala 9. maja na zelenici ob Kardeljevi ploščadi v Ljubljani. V 22 letih svojega delovanja je privabila skoraj pol milijona obiskovalcev, zahtevala več kot 150 mesecev priprav, 400 članov ekipe, sodelovala z več kot 1500 partnerji in predstavila več kot 3000 stojnic, so še povedali na konferenci.