c S

Vlada in sindikati javnega sektorja še brez dogovora o višini regresa

25.04.2019 07:17 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja na današnjih pogajanjih še niso dosegli dogovora o višini letošnjega regresa za letni dopust. Pogajanja bodo nadaljevali po prvomajskih praznikih, ko bo tudi znano, kakšna bo usoda zakonskih predlogov za razbremenitev regresa.

Kot je po koncu današnjih pogajanj pojasnil vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar, sta tako vladna kot sindikalna stran predstavili svoje približevalne predloge glede višine regresa za letošnji dopust. Konkretno o predlogih, ki so bili danes na mizi, ni želel govoriti, je pa prepričan, da bodo uspeli doseči dogovor.

Konkretnih približevalnih predlogov z današnjih pogajanj ni razkril niti vodja ene izmed pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Je pa povedal, da je prišlo danes do določenih zbližanj na obeh straneh. Kljub temu pa so nekateri vladni predlogi za sindikalno stran še vedno nesprejemljivi, predvsem v tistem delu, ki se nanaša na regres za zaposlene do 18. plačnega razreda. Tam je namreč vladni predlog še vedno nižji od višine lanskega regresa, je dejal Počivavšek.

Pogajanja bodo nadaljevali po prvomajskih praznikih, ko bo znano tudi, ali bo državni zbor sprejel zakonska predloga za razbremenitev regresa. Kot je še pojasnil Počivavšek, so namreč sindikalni predlogi podani pod predpostavko, da bosta zakona sprejeta.

V parlamentarni proceduri so namreč spremembe zakonodaje, po katerih bi bil regres v višini do 100 odstotkov povprečne plače razbremenjen dohodnine in prispevkov za socialno varnost. O tem bo državni zbor odločal v četrtek na izredni seji.

Pred današnjimi pogajanji je sicer vlada predlagala regres v višini minimalne plače, to je 886,63 evra. Sindikalna stran pa želi, da se regres izplača v različnih višinah, odvisno od plačnega razreda, pri čemer bi največ dobili tisti z najnižjimi plačami.

Nazadnje so predlagali, da bi tisti z minimalno plačo, ki jih je v javnem sektorju približno 7500, letos dobili regres v višini 1200 evrov, zaposleni od 18. do 26. plačnega razreda bi dobili 1150 evrov, vsi ostali pa 1000 evrov.