c S

Slovenski dnevi knjige letos v maju in z več novostmi

23.04.2019 14:58 Ljubljana, 23. aprila (STA) - V Ljubljani bodo od 15. do 18. maja potekali 24. slovenski dnevi knjige. Novosti letošnjih dnevov sta prizorišče na ploščadi pred Moderno galerijo, kjer bo knjižni sejem, in premik v maj. Ob današnjem svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic pa Društvo slovenskih pisateljev v Narodni galeriji pripravlja javno tribuno o založništvu na Slovenskem.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala programska vodja 24. slovenskih dnevov knjige Gabriela Babnik, so se za drugo polovico maja odločili, ker želijo ujeti predpoletno sezono kupovanja knjig ter tople majske večere z branji in srečevanji. Knjigo bodo vsekakor slavili, vendar je 23. april, ko obeležujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic, glede na podnebne razmere v Kataloniji vendarle nekaj drugega kot v Sloveniji, je dodala.

Kot je še povedala, je Društvu slovenskih pisateljev (DSP), ki je producent Slovenskih dnevov knjige, ključno lovljenje ravnotežja med festivalskim in prodajnim delom, so pa letos skušali čim bolj prisluhniti založnikom. Ker je njihovo vodilo, da so Slovenski dnevi knjige sejem avtorjev in založnikov, želijo obenem izpostaviti avtorje, ki ustvarjajo kakovostno slovensko literaturo, in hkrati založnikom omogočiti prodajni bazen. Zaenkrat se je k sodelovanju prijavilo 20 založnikov, ki jim bodo na voljo stojnice v šotoru odprtega tipa.

Izrazila je upanje, da bodo lokacijo pred Moderno galerijo, kjer bo postavljen tudi oder, na katerem bo v času sejma potekal program, ohranili vsaj naslednjih pet let. V zadnjih letih so se namreč veliko selili, iz parka Zvezda na Stritarjevo ulico, lani so gostovali v Atriju Pošte. Kot je povedala, si želijo, da se to konča in da se ustalijo na neki lokaciji, da se tudi ljudje navadijo. Sicer pa je ploščad pred Moderno galeriji zelo kakovosten javni prostor, kjer se mesto steka v Tivoli. Hkrati je zelo miren in lep prostor v estetskem smislu, ključno pa je, da je v bližini hiše DSP na Tomšičevi, kjer bodo prav tako potekali nekateri dogodki. Dogodki pa bodo potekali še v Narodni in Moderni galeriji ter pravoslavni cerkvi in tako povezali kulturno sosesko.

Tema letošnjih Slovenskih dnevov knjige je Prostori, ki jih zapuščamo. Kot je povedala Gabriela Babnik, gre za zanimivo temo, ko jo bodo kustosi Dimitrij Rupel, Svetlana Slapšak, Ana Duša in Hana Ostan Ožbolt, kar je letošnja novost, obravnavali z različnih vidikov.

Rupel je k sodelovanju povabil Nika Grafenauerja, Tineta Hribarja, Svetlano Makarovič in Borisa A. Novaka, s katerimi se bo na DSP pogovarjal o Novi reviji, o tem, kako so jo kreirali ter potem zapuščali. Hana Ostan Ožbolt bo pripeljala kosovskega umetnika Dritona Selmanija, ki se sprašuje o ideji doma, nacionalnega prostora. Ana Duša bo sodelovala z mladimi, Svetlana Slapšak pa bo v Narodni galeriji s svojimi sogovorniki, bosanskima pesnicama ter srbskim literarnim kritikom, govorila o balkanskem nadrealizmu.

Kot je še povedala Gabriela Babnik, bo letos velik poudarek na povezavah med različnimi umetnostmi. S Karpom Godino denimo tudi ohranjajo lansko temo film in literatura.

Ob Slovenskih dnevih knjige bo pri založbi Umco izšla tudi izšla tudi knjiga Prostori, ki jih zapuščamo. Po besedah Gabriele Babnik so k pisanju esejev, kratkih zgodb ali pesmi povabili nekaj slovenskih avtorjev. Povabilu so se med drugim odzvali Rupel, Esad Babačić in Muanis Sinanović. Eseje bodo v času Slovenskih dnevov knjige brali v pravoslavni cerkvi.

Na današnji javni tribuni bodo po besedah Gabriele Babnik s ključnimi akterji na področju knjige poskušali pojasniti, kaj se je zgodilo na tem področju v zadnjih petih letih ter kaj se dogaja s knjigo kot vladno kategorijo, kot nečim, kar zahteva tudi zavezo države.