c S

Mladi med izzivi zaposlovanja in iskanja stanovanja

23.04.2019 06:50 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Za ukrepe na področjih zaposlovanja, izobraževanja, zdravja in tudi reševanje stanovanjske problematike mladih je bilo v minulem letu v okviru Nacionalnega programa za mladino 2013-2022 namenjenih 148 milijonov evrov. Vendar so bili ukrepi na stanovanjskem področju lani nezadostni in brez pravih učinkov, ugotavljajo pristojni.

Na pomanjkanje ukrepov, ki bi izboljšali stanovanjsko problematiko med mladimi, opozarjajo številni deležniki. "Še najmanj je bilo postorjenega na področju bivanjskih razmer mladih, kjer pa so bili lani vendarle sprejeti nekateri sistemski in pilotni ukrepi," ugotavlja vlada. Na ministrstvu za izobraževanje pa, da "na tem področju v preteklih letih praktično ni bilo nobenih ukrepov, situacija se je pričela spreminjati šele s sprejemom novega nacionalnega stanovanjskega programa. Zaenkrat so bili v 2018 tako sprejeti nekateri sistemski in pilotni ukrepi."

Na bivanjskem področju si želi država urediti pravne podlage za zagotovitev stanovanj za mlade, vzpostaviti ugodnejše stanovanjske kredite, okrepiti in spodbujati trg javnih najemnih stanovanj, prav tako načrtuje spodbujanje alternativnih oblik bivanja, kot so stanovanjske zadruge. Izpostavlja tudi okrepitev mehanizmov podpore Stanovanjskega sklada, da bi poleg mladih družin vključeval kot ciljno populacijo tudi mlade pare, samske mlade in mlade po odpustu iz vzgojno-izobraževalnega zavoda in rejništva.

Lani so za urejanje področja na okoljskem ministrstvu ustanovili delovno skupino. "V okviru delovne skupine za mlade se trenutno izvajata dva pilotna projekta: zagotovitev cenovno ugodnih najemnih stanovanj za mlade in gradnja skupnosti za mlade Gerbičeva, ki predvideva 110 stanovanjskih enot," so pojasnili za STA.

Pri pilotnih projektih bodo preizkusili različne oblike bivanja mladih, kot so skupinski najem, stanovanjska skupnost in zadruga. Pozitivne izsledke bodo po navedbah okoljskega ministrstva prenesli v stanovanjsko zakonodajo. Glavni poudarek bo na gradnji novih javnih najemnih stanovanj, proučili pa bodo tudi možnosti uvedbe poroštva države za stanovanjske kredite pri državljanih, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje.

V Mladinskem svetu Slovenije so kritični do neukrepanja na stanovanjskem področju, ki je pomembno tudi za osamosvajanje mladih. "Mladi se vse težje osamosvajajo od matične družine in če je v preteklih letih bil velik problem predvsem iskanje zaposlitve, bo v naslednjih letih iskanje samostojnega doma in možnosti za razvoj znotraj lastnih bivanjskih kapacitet. Če na tem ne bomo delali ter premikali stvari na bolje z ustreznimi ukrepi, bomo imeli hude težave, ki pa ne bodo rezultirale le v slabši aktivnosti mladih, ampak tudi v deterioraciji družbe na vseh vidikih, vključno z okoljskim, ki je v zadnjem času postal predvsem pereča zadeva," je poudaril podpredsednik Mladinskega sveta Slovenije za mladinske politike Jaka Matičič.

Številni izzivi ostajajo

V sklopu nacionalnega programa za mladino so organizirali tudi številne dejavnosti na področju zdravja, preprečevanja kajenja in tveganega pitja alkohola ter uporabe prepovedanih drog. Izpostavili so tudi reproduktivno in duševno zdravje mladih. Tudi Matičič poudarja, da področje duševnega zdravja postaja večji problem, ki ga bo morala družba intenzivneje reševati.

Ukrepi so sicer spodbujali tudi trajnostno mobilnost in varnejši promet ter politično participacijo mladih.

"Ukrepi iz nacionalnega programa so vsekakor nujno potrebni, saj se zaradi njihovega izvajanja položaj mladih lahko bistveno izboljša. Vendar je za ustrezno izvajanje potrebno zagotoviti medresorsko usklajenost, politično stabilnost za kontinuiteto dialoga partnerjev, predvsem pa ustrezne ukrepe, ki bodo odgovarjali na potrebe mladih," je pojasnil Matičič.

"Vsekakor imajo danes več možnosti za nabiranje prvih izkušenj pred nastopom na trgu dela, kot pa so jih imeli pred leti, pa vendar so tudi zahteve trga dela v hitro spreminjajočih se časih tudi bistveno višje. Vsekakor se tudi izobraževalni sistem prenavlja, izboljšuje in poskuša iti v korak s časom, da bo mladim komplementarno z nosilci neformalnega izobraževanja zagotovil kompetence za nastop na trgu dela in življenje, pa vendar so zahteve po znanju za jutri iz dneva v dan drugačne," je opozoril.