c S

Na strokovnem svetu o poklicnem in strokovnem izobraževanju v luči priprav nove bele knjige

10.04.2019 15:33 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Strokovni svet za poklicno in strokovno izobraževanje je na današnji seji razpravljal o nekaterih aktualnih vprašanjih nadaljnjega razvoja srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja. Razprava bo predvsem premislek kot pomoč piscem nove bele knjige, je pojasnil predsednik sveta Boris Dular. Napovedal je analizo bele knjige iz leta 2011.

"Gre za resen premislek, kako naprej s poklicnimi standardi in izobraževalnimi programi, kje smo in kam gremo oz. kam bi morali iti, če bi želeli to prenovo zagotoviti," je dejal Dular in ocenil, da imamo dober sistem poklicnega in strokovnega izobraževanja. A nove zahteve, ki jih postavlja razvoj tehnologije, digitalizacija in drugo pa postavljajo pred zaposlene s poklicno in strokovno izobrazbo nove izzive, je poudaril in se vprašal, ali je delitev na tri in štiriletno izobraževanje še utemeljena. Napovedal je analizo bele knjige iz leta 2011.

Seje se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. "Tisto, kar nam bo pri snovanju prihodnjih strateških usmeritev prišlo zelo prav, je analiza bele knjige iz leta 2011. Gre za to, da se pogleda, kateri ukrepi pri poklicnem in strokovnem izobraževanju so bili izvedeni in kateri niso, katere usmeritve so realizirane in katere niso," je dejal minister.

Od strokovnega sveta Pikalo pričakuje, da bo takšna analiza opravljena do poletja, ker bodo tudi druge analize opravljene večinoma do septembra.

Ob tem je napovedal, da nova bela knjiga o vzgoji in izobraževanju ne bo imela 500 strani, kot sedanja, ampak bo tenka s strateškimi usmeritvami. "Potrebujemo strateški razmislek. V vašem primeru, kaj s poklicnim in strokovnim izobraževanjem narediti v naslednjih desetih letih," je dejal in kot ključno izpostavil dvig kakovosti in sodelovanje z delodajalci oziroma industrijo. Pri izvedbi vajeništva pa je treba po njegovem mnenju oceniti uspešnost modela in ga, če je treba, normativno popraviti.

Sicer pa so na direktoratu za srednje šolstvo po njegovih navedbah pripravili spremembe zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki se nanašajo na vzgojni del ukrepov in na tisto, kar nam je prinesla nova uredba o varstvu podatkov oz. GDPR uredba. Spremembe bodo šle v javno razpravo prihodnji mesec, tako bo dovolj časa za pripombe. Zakon naj bi zaživel že z novim šolskim letom, je še dodal Pikalo.

V razpravi so člani strokovnega sveta predstavili svoje poglede na stanje poklicnega in strokovnega šolstva in med drugim opozorili na potrebo po tesnejšem sodelovanju "z roko v roki" izobraževalnega sistema in trga dela, doslednejšem izobraževanju učiteljev in učinkovitejšem delovanju mreže šol.