c S

V srednješolske programe se je prijavilo 18.742 kandidatov

09.04.2019 11:34 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na spletni strani objavilo informacijo o stanju prijav za vpis v srednje šole za šolsko leto 2019/20. Na skupno 23.702 razpisani mesti se je za vpis v srednjo šolo skupno prijavilo 18.742 kandidatov, od tega so šole prejele 81 prijav za izobraževanje v vajeniški obliki.

Od skupno 18.742 prijavljenih kandidatov se jih je v programe nižjega poklicnega izobraževanja prijavilo 466, srednjega poklicnega izobraževanja 3629, srednjega strokovnega izobraževanja 8019 in v gimnazijske programe 6628 kandidatov.

Za vajeniško izvedbo programa se je doslej odločilo 81 kandidatov. Zaradi prenove vpisne aplikacije je ministrstvo srednjim šolam rok za vnos prijav, ki so pravočasno prispele na šolo, podaljšalo do srede do 14. ure, zato se lahko stanje prijav do takrat ponekod še nekoliko spremeni.

Z novim šolskim letom bodo na nekaterih šolah začeli na novo izvajati nekatere programe, na primer Tehnik mehatronike (Srednja strojna šola novomeškega šolskega centra) in Gimnazija - športni oddelek (III. gimnazija Maribor).

Nekatere šole pa bodo določene programe začele ponovno izvajati po nekaj letih, in sicer na Biotehniški šoli novogoriškega šolskega centra bodo namesto programa Vrtnar začeli ponovno izvajati program Gospodar na podeželju, na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota program Pomočnik v tehnoloških procesih, na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja celjskega šolskega centra program Izvajalec suhomontažne gradnje in na mariborski srednji elektro-računalniški šoli program Elektrotehnik.

Kandidati imajo sedaj možnost, da svojo prijavo, če želijo, prenesejo na drugo šolo oziroma drug izobraževalni program. Prenesene prijave bodo šole sprejemale do 23. aprila ne glede na to, koliko prijav že imajo. Po tem roku pa prenos prijav ne bo več možen, razen če bodo kandidati za to imeli opravičljive razloge.

O morebitni omejitvi vpisa bodo učenci obveščeni najpozneje do 29. maja, ministrstvo pa bo 22. maja objavilo seznam šol, ki so prejele soglasje k omejitvi vpisa ali spremembi obsega razpisanih mest. Prijavljeni kandidati morajo sicer posredovati izbranim šolam dokazila o izpolnjevanju vseh vpisnih pogojev praviloma do 18. junija.

Kandidatom na ministrstvu svetujejo, da se o prenosu prijavnice predhodno temeljito posvetujejo predvsem s starši in svetovalnimi delavci.

Vpis v dijaški dom bo potekal do 12. julija, po tem datumu in do 30. septembra pa še vpis na prosta mesta za kandidate, ki se niso prijavili v roku.