c S

V Škofji Loki že 8. Jesenkovo popoldne za promocijo znanosti

03.04.2019 08:47 Škofja Loka, 03. aprila (STA) - Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani ob podelitvi Jesenkovih nagrad in priznanj danes v Škofji Loki, rojstnem kraju priznanega botanika in soustanovitelja Triglavskega narodnega parka Frana Jesenka, pripravlja že osmo Jesenkovo popoldne. Prireditev je namenjena predstavitvi in promociji znanosti.

Jesenkovo popoldne je tradicionalna poljudnoznanstvena prireditev za popularizacijo znanosti, na kateri se predstavljajo znanstvene discipline in strokovna področja, ki jih razvija Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani.

V popoldanskem delu dogodka bodo diplomanti magistrskega študija predstavili raziskave in rezultate opravljene v okviru magistrskih nalog. Izbranih je osem lani končanih magistrskih del, z vsakega oddelka in študija Biotehniške fakultete. Dogodek, ki bo potekal od 12. ure do 14.30 v Sokolskem domu, je namenjen predvsem dijakom srednjih šol in učencem zadnjih razredov devetletke.

Večerni del prireditve, ki se začne ob 19. uri, bo posvečen predavanju Jesenkovega nagrajenca za življenjsko delo. V tem letu je to Peter Dovč, ki se bo predstavil s predavanjem Kako se nas genetika dotakne? Predavanje je namenjeno splošni javnosti in vsem zainteresiranim za študij na Biotehniški fakulteti, posebej za področje genetskih mehanizmov in njihovo sprejemanje.

V preddverju Sokolskega doma si bodo udeleženci lahko ogledali razstavo z naslovom Urbanistična in krajinskoarhitekturna prenova območja BTC, ki so jo pripravili študenti študija krajinske arhitekture. Razstava prikazuje proces in rezultate kompleksne naloge, ki je obravnavala BTC kot največji toplotni otok, ki nima funkcije v zelenem sistemu mesta. Reševanje problema je glede na to, da je BTC zasebno, komercialno ter neprestano spreminjajoče se območje, ki je podrejeno avtomobilu, predstavljalo poseben izziv.

Fran Jesenko se je rodil 14. marca 1875 v Škofji Loki. Po študiju naravoslovja na Univerzi na Dunaju je služboval kot botanik širom Evrope in izven nje. Leta 1921 je postal prvi profesor botanike na Univerzi v Ljubljani. Njegove raziskave v genetiki so odmevale v najvišjih znanstvenih krogih tistega časa. Umrl je leta 1932 v Ljubljani.

V Škofji Loki so se svojega rojaka lani spomnili tudi s postavijo njegovega doprsnega kipa, ki ga je izdelal akademski kipar Metod Frlic, na Alejo zaslužnih Ločanov. "Posebno priznanje dokazuje, da je bilo njegovo delo izredno pomembno, ne samo za časa njegovega življenja, ampak je močno aktualno tudi v današnjem času, času napovedanih podnebnih sprememb in intenzivnega kmetijstva, "so sporočili z Biotehniške fakultete.