c S

Mladinski svet podelil nagradi za najboljše diplomsko in magistrsko delo

03.04.2019 07:09 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Mladinski svet Slovenije je nagrado za najboljše diplomsko delo s področja mladih podelil Tei Martinović, nagrado za najboljše magistrsko delo pa Lei Rojec, so sporočili iz mladinskega sveta. Obe deli obravnavata problematiko beguncev oz. migrantov, prvo problematiko mladoletnikov brez spremstva, drugo pa izobraževalnega sistema.

Mladinski svet Slovenije (MSS) je nagradi za najboljši deli v lanskem letu tokrat podelil že desetič zapored.

Tea Martinović iz Občine Rakek je prejela nagrado MSS v kategoriji diplomskih del za delo z naslovom Strategije ravnanja z mladoletnimi begunci brez spremstva v Sloveniji, ki ga je izdelala pod mentorstvom Jelke Zorn na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani.

Diplomsko delo obravnava problematiko mladoletnih beguncev brez spremstva. Namen je bil s pomočjo teorije in raziskave analizirati in vrednotiti azilne postopke ter iskati pomanjkljivosti sistema. Avtorica ugotavlja, da je azilni sistem v Sloveniji, tudi ko gre za mladoletnike, prej varnostno kot pa humanitarno naravnan.

Zaradi aktualnosti in relevantnosti teme je diplomsko delo zelo aplikativne narave, avtorica je vključila tudi konkretne predloge za izboljšave, kar še dodatno nakazuje na samo uporabnost naloge in možnost nadgradnje obstoječega sistema preko implementacije izboljšav, so navedli v MSS.

Lea Rojec iz Občine Dol pri Ljubljani pa je nagrado MSS v kategoriji magistrskih del prejela za delo z naslovom Mladoletni begunci v slovenskem sistemu izobraževanja za odrasle, ki ga je izdelala pod mentorstvom Lee Šugman Bohinc na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani.

Magistrsko delo obravnava osnovnošolski izobraževalni sistem za odrasle, v katerega so vključeni mladoletni begunci v Sloveniji. Tema odkriva simbolično razmerje med ranljivimi in raznolikimi mladoletniki in državnim sistemom izobraževanja odraslih.

Delo bi lahko brali kot neposredno kritiko tega dela izobraževalnega sistema, če ne bi hkrati vedeli, da sistema v resnici nimamo, in da avtorica na podlagi ugotovitev konstruktivno predlaga možnosti izboljšav, so zapisali na MSS. Gre za aktualno temo, videti pa je, kot da delo odkriva tudi realnost političnega diskurza, ki se veže na begunce oziroma migrante, so dodali.

Na natečaj so skupno prijavili 37 del, petčlanska strokovna komisija jih je v ocenjevanje sprejela 36, ki so ustrezali osnovnim kriterijem ocenjevanja, so še zapisali v MSS.