c S

Pahor bo gostil pogovor med taboriščniki in dijaki

02.04.2019 07:42 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Predsednik države Borut Pahor bo dopoldne pripravil pogovor s taboriščnicami in taboriščniki koncentracijskih taborišč druge svetovne vojne ter dijaki. Na dogodku bodo starejši svoje izkustvo, spomine in poglede na tragične dogodke prenesli prihajajočim generacijam, so sporočili iz urada predsednika.

Kot so zapisali, gre za dogodek z dokumentarno vrednostjo, saj se v današnjem času mir dojema kot nekaj samoumevnega in zagotovljenega. Osebne zgodovinske izkušnje so najmočnejši opomin, da si je potrebno za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati.

V pogovoru bodo sodelovali dijakinje in dijaki Slovenske gimnazije iz Celovca, Državnega izobraževalnega zavoda Gregorčič v Gorici, kjer pouk poteka v slovenskem jeziku, Šolskega centra Nova Gorica, Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana in Srednje šole za oblikovanje in fotografijo.

Ob pogovoru bo v veliki dvorani predstavljenih tudi nekaj muzejskih eksponatov - predmetov iz nemških koncentracijskih taborišč iz razstave Muzeja novejše zgodovine Slovenije "Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih".