c S

V Ljubljani začetek dnevov industrijske robotike

01.04.2019 11:44 Ljubljana, 01. aprila (STA) - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko se danes začenjajo tradicionalni dnevi industrijske robotike. Dogodek bo do petka med drugim ponudil predavanja akademikov in strokovnjakov iz industrije s področja robotike, predstavitve robotskih aplikacij, ekskurzijo v robotizirana podjetja in tekmovanje RobotChallenge.

Dneve industrijske robotike vsako leto organizirajo študenti Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, njihov namen pa je s pomočjo zanimivih in inovativnih robotskih aplikacij študentom in širši javnosti približati industrijo. Na dogodek so po besedah organizatorjev vabljeni vsi navdušenci nad roboti, tako študentje kot ostala javnost.

Najbolj zanimiv del dogodka je ponavadi predstavitev aplikacij, ki jih pripravljajo študentje fakultete za elektrotehniko. Letos bo robot skuhal kavo na način, kot jo kuhajo v kavarnah, Pizzabot pa bo spekel pica kruhke. Pokrito bo tudi področje umetnosti, saj bo robotski umetnik Vincent van PyroBot s posebno tehniko pirografije zainteresirane udeležence ovekovečil na lesu, robot kaligraf pa bo njihovo ime napisal na list v kaligrafskem stilu.

Aplikacija Pingpong bo preko igre namiznega tenisa predstavila eno izmed tehnik stereo računalniškega vida, preko aplikacij pa bo predstavljeno tudi sodelovanje človeka in robota v industriji. Obiskovalcem bo na ogled še robot, ki bo s pomočjo orodja spajkal elektronske komponente na vezje, spoznali pa bodo tudi postopek 3D robotskega rezkanja in aplikacijo, ki s pomočjo računalniških algoritmov odkrije napake v barvi ter jih nato s pomočjo robota odpravi.

Kot so zapisali organizatorji, roboti vse bolj postajajo del našega vsakdana, nepogrešljivi pa postajajo prav v svetovni industriji. Preko kratkih predavanj bodo zato svoje projekte tudi letos predstavili akademiki in strokovnjaki iz industrije. Med drugim bodo spregovorili o digitalni tovarni, naprednih metodah v logistiki pametnih tovarn in o merjenju položaja.

V okviru dnevov industrijske robotike bo tradicionalno potekal tudi RobotChallenge, študentsko tekmovanje v načrtovanju robotskih celic v programskem okolju RobotStudio. Ponovno pa bodo organizirali tudi ekskurzijo v robotizirana podjetja, v okviru katere bodo letos obiskali podjetji Revoz in TPV.