c S

Na mariborski univerzi center za pametna mesta

01.04.2019 07:12 Maribor, 30. marca (STA) - Univerza v Mariboru je bogatejša za Center za pametna mesta in skupnosti. Deloval naj bi kot platforma, ki povezuje raziskovalce, gospodarstvo, lokalne skupnosti in ostale deležnike, usmerjene v razvoj visokotehnoloških rešitev za kakovostnejše upravljanje mest in posledično kakovostnejše življenje ljudi v njih.

"Razpršeno znanje članic Univerze v Mariboru, ki pogosto naslavlja probleme življenja v mestih, bomo povezali in mu dali novo vsebino," so razloge za ustanovitev takšnega centra članom senata univerze pojasnili dekani fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Borut Žalik, fakultete za logistiko Bojan Rosi in fakultete za varnostne vede Andrej Sotlar.

Prepričani so, da bi tako znanje univerze povezali tudi z upravljavci mest in podjetji, ki se ukvarjajo z razvojem naprav in storitev za delovanje v pametnih mestih. "S tem bi Univerza v Mariboru prevzela vodilno vlogo bodočega razvoja mest, primarno v vzhodni kohezijski regiji pa tudi širše," so prepričani.

Poudarili so, da je upravljanje z mesti na "pameten" način postal pomemben družbeni izziv, ki so se ga lotila že mnoga razvita mesta. Koncept pametnih mest vključuje vse ključne parametre njihovega delovanja, od nadzora in upravljanja s prometom, varnosti, logistike, trajnostnega prostorskega načrtovanja do oskrbe z vodo in energijo, poštnih storitev, ravnanja z odpadki in lokalne prehranske oskrbe.

Senat univerze je na seji ta teden dal soglasje k ustanovitvi takšnega centra. Po poročanju časnika Večer je potrdil tudi imenovanje nove glavne tajnice univerze Mojce Tancer Verboten, ki je to delo kot vršilka dolžnosti opravljala že od konca prejšnjega leta. Glavna tajnica univerze je bila že pri predprejšnjem rektorju Danijelu Rebolju.