c S

IJS s slavnostno akademijo obeležil 70. obletnico delovanja

28.03.2019 07:37 Ljubljana, 27. marca (STA) - Institut Jožef Stefan (IJS) je s slavnostno akademijo v Cankarjevem domu drevi obeležil 70. obletnico svojega delovanja. Na dogodku, ki se ga je udeležil tudi premier Marjan Šarec, je priznani robotik Vijay Kumar predaval o letečih robotih, podelili pa so tudi zlate znake Jožefa Stefana, ki sta ga prejela Victor Vega Mayoral ter Primož Koželj.

Direktor IJS Jadran Lenarčič je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil, da je letošnje praznovanje posvečeno "mladim, njihovi robotizirani prihodnosti ter odločilni vlogi znanosti in naprednih tehnologij pri humanizaciji in napredku družbe".

V nadaljevanju je orisal zgodovino inštituta, katerega zametki segajo že v leto 1946, za njegov rojstni dan pa velja leto 1949. Danes je inštitut s skoraj 1000 zaposlenimi, kar je največ doslej, vpet ne le v raziskave, v izobraževanje mladih kadrov in v sodelovanje z gospodarstvom, temveč tudi v širše družbeno dogajanje. Pri delu pa jih med drugim vodijo otroški navdih in vedoželjnost, ustvarjalnost, odprtost norim idejam, različnost pogledov, odprtost v prihodnost in enkratna predanost, je povedal Lenarčič.

Po mnenju slavnostnega govornika, predsednika vlade Marjana Šarca se je IJS v svoji zgodovini srečeval s težavami, "za katere je bila kriva tudi politika in najverjetneje še bo". Ob tem je poudaril, da ima trenutna vlada posluh za znanost, raziskave in razvoj, da sicer ne more usmerjati raziskav in razvoja, lahko pa prispeva sredstva ter poskrbi za njihovo pravično porazdelitev. "Verjamem, da bo IJS kot največja referenca, ki jo ta država ima na področju znanosti, raziskav, razvoja, še naprej ponosno nosil svoje ime," je zaključil Šarec.

V nadaljevanju je dekan inženirstva Univerze v Pensilvaniji v ZDA in eden najbolj uveljavljenih raziskovalcev na področju robotike v svetu Vijay Kumar v slavnostnem predavanju prikazal leteče robote. Med drugim je spregovoril o izzivih razvoja robotov, ki bi lahko človeku pomagali tudi ob naravnih katastrofah, v rudnikih ali v kmetijstvu.

V nadaljevanju slavnostnega dogodka so podelili zlate znake Jožefa Stefana, ki jih IJS že 27. leto zapored podeljuje avtorjem doma in v tujini najodmevnejših doktoratov, ki so bili podeljeni v Sloveniji v preteklih treh letih. Dobitnika nagrad zlati znak Jožefa Stefana za leto 2019 sta Victor Vega Mayoral ter Primož Koželj, oba sta nagrado prejela za odmevnost doktorskega dela s področja fizike.

Victor Vega Mayoral je zlati znak Jožefa Stefana za leto 2019 prejel za odmevnost doktorskega dela Fotofizika dihalkogenidov prehodnih kovin, pridobljenih preko eksfoliacije v tekoči fazi. Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, se je Mayoral v svoji doktorski disertaciji ukvarjal z eksfoliacijo dihalkogenidov predhodnih kovin. Posebej se je osredotočil na raziskave volframovega disulfida, ki ga v eksfoliirani obliki lahko koristno uporabimo pri razvoju novih 2D-črnil za tiskanje elektronskih vezij.

Primož Koželj pa je nagrado prejel za odmevnost doktorskega dela Fizikalne lastnosti visokoentropijskih kovinskih zlitin in primerjava s kompleksnimi medkovinskimi spojinami. Koželj je kot prvi odkril superprevodnost v visoko-entropijskih zlitinah, to je zlitinah pet do dvajset elementov v približno enakih razmerjih, za katere je značilen velik nered, piše v obrazložitvi nagrade.

Današnja slavnostna akademija ob 70. obletnici instituta je potekala v času tradicionalnih Dnevov Jožefa Stefana, ki so se uradno začeli s ponedeljkovim odprtjem razstave Irwin: NSK-garde in procesije, že v soboto pa je na IJS potekal tudi dan odprtih vrat.

Do petka se bosta zvrstili še dve predavanji, v četrtek predavanje "izumitelja 3D-tiskanja" Jeana-Clauda Andréja, v petek pa predavanje enega vodilnih podatkovnih znanstvenikov Geoffa Webba. Poleg tega bodo v petek na IJS predstavili še zmagovalni projekt direktorjevega sklada, s katerim raziskovalcem mlajše generacije omogočijo raziskovanje novega obetajočega znanstvenega področja.