c S

V tednu digitalnih veščin vrsta delavnic za vse generacije

26.03.2019 10:28 Ljubljana, 26. marca (STA) - V tem tednu poteka vseevropska kampanja za osveščanje o pomenu digitalnih veščin, ki jo v Sloveniji s partnerji vodi socialno podjetje Simbioza Genesis. Z letošnjo kampanjo ljudi po Evropi s številnimi dogodki pozivajo k aktivnim korakom za razumevanje digitalne transformacije, "saj nam ta samo tako lahko koristi".

Z vsakoletno vseevropsko kampanjo organizatorji, mreža All Digital, poziva ljudi, da se vključijo in spoznavajo internet in nove tehnologije ter osvajajo nove digitalne veščine za boljši osebni in karierni razvoj, so zapisali. Digitalne veščine so po navedbah Simbioze Genesis namreč ena izmed osmih ključnih kompetenc po priporočilu Evropskega parlamenta.

V slovenskem koordinatorju kampanje, kjer od leta 2011 organizirajo brezplačne izobraževalne delavnice digitalnih veščin, bodo v okviru kampanje tako tudi ta teden pripravili vrsto delavnic, med drugim za spoznavanje veščin naročanja internetnih in mobilnih storitev, za spoznavanje osnov programa za urejanje fotografij Photoshop, pa tudi delavnico za učenje programiranja za najmlajše.

Vsi dogodki v sklopu slovenskega tedna digitalnih veščin so zbrani na https://goo.gl/25Afgw.

V Simbiozi posebno pozornost namenjajo širjenju digitalne in medijske pismenosti med starejšo populacijo, saj v Sloveniji le slaba tretjina starejših med 65. in 74. letom uporablja računalnik, zgolj nekaj več kot četrtina pa uporablja internet, so zapisali.

Vendar pa je kampanja namenjena komurkoli, "ki želi preveriti, osvojiti ali nadgraditi svoje digitalne veščine in medijsko pismenost, tako prek izobraževanj kakor prek brezplačnih spletnih orodij".