c S

Mladi se bodo pomerili v znanju biologije

25.03.2019 06:05 Maribor, 23. marca (STA) - Na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko bo danes v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije potekalo državno tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo nagrado. Državnega tekmovanja se bo udeležilo 449 dijakov, je zapisano na spletni strani zveze.

Tekmovanje je namenjeno dijakom in poteka dvostopenjsko - kot šolsko izbirno in državno tekmovanje. Na izbirnih tekmovanjih je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 2807 dijakov, od katerih jih je 1011 že dobilo bronasta priznanja. Na državnem tekmovanju se bo v znanju biologije pomerilo 449 dijakov in dijakinj.

Tokratna tema za 1. in 2. letnike so bakterije in virusi, medtem ko za dijake 3. in 4. letnikov tekmovanje zajema vsebine obveznega dela učnega načrta za biologijo ter vsebine za maturo.

Po reševanju nalog bo sledilo predavanje Maje Rupnik na z naslovom Mikrobiote in njihov pomen za zdravje ter pogovor z mentorji.

Zveza za tehnično kulturo je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe.

Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva.

Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.