c S

Ob 70. obletnici IJS tudi o letečih robotih

20.03.2019 15:30 Ljubljana, 20. marca (STA) - V soboto se bodo z dnevom odprtih vrat na Institutu Jožef Stefan (IJS) začeli dnevi odprtih vrat, s katerimi letos obeležujejo tudi 70. obletnico instituta. Ob obletnici so pripravili nabor predavanj zvenečih imen s področja znanosti in tehnologije, med drugim bo o letečih robotih spregovoril Vijay Kumar, dekan ameriške fakultete Penn Engineering.

Po sobotnem dnevu odprtih vrat, na katerem bodo obiskovalci lahko izvedeli več o raziskovalnem delu na institutu in si z raziskovalci ogledali raznovrstne dejavnosti in eksperimente, bo v ponedeljek potekalo uradno odprtje dnevov v spomin na Jožefa Stefana, ki se je rodil 24. marca 1835.

Kot je dejal direktor IJS Jadran Lenarčič, ki bo dneve odprl s predsednikom Borutom Pahorjem, bodo v ponedeljek "že tradicionalno začeli z umetniško razstavo". Z uvodnim predavanjem direktorice Moderne galerije bodo v galeriji instituta namreč odprli razstavo Irwin: NSK Garde in procesije.

Do petka si bo nato sledilo še pet predavanj. V torek jih bosta na institutu uvedla Bart de Moor z Univerze KU Leuven, ki bo spregovoril o pomenu novih tehnologij in podatkov za prihodnost biologije, ter rektor Univerze v Padovi Rosario Rizzuto s predavanjem z naslovom Mitohondriji in signaliziranje preko kalcijevih ionov - vpliv na življenje in smrt celic.

V sredo pa se bo dogajanje preselilo v Cankarjev dom, kjer bo potekala slavnostna akademija ob 70. obletnici instituta in omenjeno predavanje Vijaya Kumarja, enega najbolj znanih robotikov, ki bo po besedah direktorja instituta "tudi vizualno izjemno zanimivo".

V četrtek bo sledilo predavanje "izumitelja 3D-tiskanja" Jeana-Clauda Andréja, v petek pa bo sklop zaključil Geoff Webb, eden vodilnih podatkovnih znanstvenikov, ki bo spregovoril o masovnem zbiranju podatkov.

Poleg tega bodo v petek na institutu predstavili še zmagovalni projekt direktorjevega sklada, s katerim raziskovalcem mlajše generacije omogočijo raziskovanje novega obetajočega znanstvenega področja.

Letos bodo zmagovalni projekt, ki po Lenarčičevih besedah prejme med 300.000 in 350.000 evri za postavitev novega laboratorija, razglasili četrtič.

"V mladih letih, tako rekoč takoj po doktoratu, je to dosežek, ki ga verjetno težko dosežeš kjerkoli na svetu," je na današnji predstaviti še dejal Lenarčič.

Ob 70. obletnici pa so na institutu izdali tudi knjigo Arneta Hodaliča in Katje Bidovec, ki sta v objektiv za knjigo z naslovom Iskanja z navdihom 1949-2019 ujela raziskovalce, delo in laboratorije na institutu.