EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.3.2019

Na konferenci v Mariboru o aktualnih vprašanjih našega časa

Maribor, 15. marca (STA) - Samostojna visokošolska institucija Alma Mater Europaea - ECM danes in v soboto v Mariboru gosti 7. znanstveno konferenco Za človeka gre: Prihodnost zdaj!, na kateri strokovnjaki različnih disciplin in narodnosti govorijo o "aktualnih vprašanjih našega časa". Med drugim bodo spregovorili o volilnem sistemu, avtizmu in digitalni humanistiki.

Na konferenci pričakujejo več kot 300 prispevkov in tisoč udeležencev iz več kot 20 držav. "Največji poudarek je na internacionalizaciji, zato smo veseli, da število udeležencev, tako domačih kot tujih, iz leta v leto raste. Letos je ponovno rekordno število prijavljenih referatov," je povedala predsednica organizacijskega odbora konference Tanja Angleitner Sagadin.

Vsebinsko se razprave nanašajo na področja, ki jih Alma Mater Europaea - ECM pokriva s svojimi študijskimi programi. "V vseh desetih letih našega delovanja razmišljamo, kako krize spremeniti v priložnosti," je v uvodnem nagovoru udeležencev povedal predsednik te institucije Ludvik Toplak.

Po besedah predsednika Evropske akademije znanosti in umetnosti Felixa Ungerja je pri iskanju rešitev za pereča vprašanja v družbi ključna interdisciplinarnost, zato so takšne konference, kot je ta v Mariboru, idealna priložnost za "gradnjo mostov" med različnimi področji in narodnostmi. "V času individualizacije in digitalizacije pozabljamo, da smo del družbe, v kateri smo soodgovorni za razvoj," je dodal varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Med dogodki, za katere na konferenci vlada izjemno zanimanje, je okrogla miza o oskrbi ran, ki je po navedbah organizatorjev aktualno medicinsko, zdravstveno in tudi socialno vprašanje. Vrhunski domači in tuji strokovnjaki bodo spregovorili o vključevanju avtističnih otrok v družbo, veliko zanimanje pa je tudi za razpravo o spremembah volilnega sistema v Sloveniji, ki jo bo vodil pravnik Jurij Toplak.

Ker na Alma Mater Europaea - ECM uvajajo študij digitalne humanistike, bodo na okrogli mizi izpostavili pravna vprašanja umetne inteligence, posebna sekcija bo posvečena aktivnemu in produktivnemu staranju. Najštevilnejša je sekcija fizioterapije, ki bo hkrati potekala tudi v Kopru, svetovne migracije in prenos znanja pa bodo tema razprave sekcije Vodenje, inovacije in talenti za trajnostni razvoj.

Mednarodno najodmevnejši program konference je 9. konferenca arhivskih znanosti slovanskih držav, kjer bodo predstavniki nacionalnih arhivov vseh slovanskih držav razpravljali o vlogi in pomenu arhivov ter digitalizaciji arhivskega gradiva v sodobni družbi.

Na posebnem dogodku v soboto pa bodo predstavili magistrski program Ples - koreografija, ki ga uvajajo na Alma Mater Europaea - ECM in je trenutno v postopku akreditacije. "S tem je premagana zgodovinska travma, da so bili Slovenci edini narod v Evropi, ki plesne umetnosti ni razvil do akademske stopnje, čeprav se ve, da sta ples in koreografija konstitutivni element vsake kulturne identitete tako kot materni jezik," je pojasnil predsednik Toplak.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar