c S

Novomeški Center biotehnike in turizma bo gozdarski praktični pouk izvajal v državnem gozdu

15.03.2019 13:52 Novo mesto, 15. marca (STA) - Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki gospodari z državnimi gozdovi, je s šolskim zavodom Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto podpisala pogodbo o dopustiti izvajanja javnega gozdarskega izobraževalnega programa. Družba je zavodu s tem v uporabo dodelila sto hektarjev gozda v Jurki vasi, opredelila je tudi plačilo za opravljeno delo.

Glavni direktor SiDG Zlatko Ficko je ob današnjem podpisu povedal, da bo šola dodeljene gozdne površine uporabljala za praktično usposabljanje dijakov, s pogodbo pa so opredelili tudi plačilo, ki ga bo od SiDG dobila za opravljena dela.

Podobne pogodbe so lani sklenili s tovrstnimi šolami v Postojni in Mariboru, s sklenitvijo novomeške pa želijo tamkajšnji šoli pomagati tudi pri odpravi posledic februarskega požara. Najemno pogodbo, ki jo bodo po njenem preteku lahko podaljšali, so podpisali za pet let.

Ficko je še dodal, da je SiDG družba, ki mora poleg izkoriščanja in gospodarjenja z gozdovi opravljati tudi vrsto drugih nalog. Ena od teh je izobraževanje, z omenjeno dodelitvijo gozdnih površin za šolski praktični pouk sečnje, spravila lesa in drugih del pa želijo ob njegovem pomanjkanju pripomoči k zagotavljanju gozdarskega, lesarskega in naravovarstvenega kadra, je še dejal.

Direktor Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto Tone Hrovat je pristavil, da bo imela šola z omenjeno pogodbo omogočeno kakovostno praktično delo v gozdu. Cilj šole je tudi nadaljevanje razvoja gozdarskega in lesarskega področja ter male predelave lesa.

Med prednostmi dodeljenih gozdnih površin je navedel njihovo relativno lahko dostopnost, pretežno nezahteven in dokaj varen teren, bližino glavnih prometnic in v primeru morebitnih nesreč pri delu tudi zdravstvenih ustanov.

V novomeškem Centru biotehnike in turizma sicer skupaj izobražujejo približno 1200 dijakov in študentov, približno 300 od teh na področju gozdarstva, združenega s kmetijstvom. Od 30 do 50 posameznikov tudi pri jih letno opravi nacionalno poklicno kvalifikacijo za sečnjo in spravilo lesa, je še povedal Hrovat.