c S

Ovadba zoper šesterico zaradi suma izplačevanja spornih dodatkov na filozofski fakulteti

15.03.2019 11:21 Ljubljana, 15. marca (STA) - Ljubljanski kriminalisti so ovadili šest oseb zaradi utemeljenega suma storitve 22 kaznivih dejanj, povezanih z izplačevanjem dodatkov na ljubljanski filozofski fakulteti. Šesterica naj bi s svojim ravnanjem fakulteto oškodovala za 784.000 evrov. Pristojna državna tožilka do zdaj še ni sprejela nadaljnjih odločitev.

Ovadbo zoper šesterico so na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložili konec januarja. Na koga se ovadba nanaša, niti na policiji niti na tožilstvu v tej fazi še ne smejo izdati. Za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do petih let zapora.

Po poročanju Primorskih novic je revizija ljubljanske univerze na filozofski fakulteti septembra lani namreč razkrila, da je fakulteta v minulem desetletju nekaterim zaposlenim preko podjemnih pogodb neupravičeno izplačevala dodatke. Po prvih informacijah naj bi šlo za približno milijon evrov, pri čemer naj bi bila sporna predvsem nakazila dekanom in prodekanom. Ti naj bi si denar, do 1000 evrov bruto mesečno za dekane in 500 evrov bruto za prodekane, izplačevali kot dodatek za funkcijo, čeprav naj bi to plačilo vključevala že njihova plača.

Ali so kriminalisti v skupnem znesku protipravno pridobljene koristi 784.000 evrov upoštevali vsa nakazila vsem prejemnikom, bo znano v nadaljnjih fazah postopka.

Dekan filozofske fakultete Roman Kuhar je za STA zapisal, da na fakulteti nimajo nobenih uradnih informacij o omenjenih postopkih, zato jih tudi ne morejo komentirati. "Počakali bomo na zaključek vseh postopkov in nato ustrezno postopali, če bi bilo to potrebno," je dodal. Pojasnil je še, da so na fakulteti vse nepravilnosti, ki jih je odkrila notranja revizija in še niso bile odpravljene v preteklosti, takoj odpravili.

Na Univerzi v Ljubljani informacij prav tako nimajo informacij o ovadenih osebah, poleg tega postopka, ki je v teku, ne morejo komentirati, so pojasnili za STA. "Drugi dekani so pisno zagotovili, da tovrstnih nepravilnosti na njihovih fakultetah niso zaznali. So pa vseeno nekateri želeli revizijski pregled, na primer na biotehniški fakulteti in fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Revizije so še v teku, tudi redni revizijski pregledi potekajo po planu," so še zapisali na univerzi.

Dekan filozofske fakultete Kuhar je preiskavo izplačil sprožil po tistem, ko je konec leta 2017 prevzel posle od Branke Kalenić Ramšak. Napovedal je nadaljnje ukrepe na fakulteti, a šele, ko bodo svoje delo opravili organi pregona. Ukrepali bodo v skladu z njihovimi zaključki, je dejal proti koncu septembra.

Kalenić Ramšakova, ki je po odhodu s fakultete postala prorektorica Univerze v Ljubljani, je 21. septembra rektorju Papiču ponudila odstop s tega mesta, ki ga je Papić sprejel. Kot je pojasnil, je tako želel razbremeniti univerzo in zagotoviti normalne pogoje za delo.