c S

Slovenija med udeleženci mednarodnega vrha o učiteljskem poklicu

15.03.2019 07:14 Ljubljana/Helsinki, 14. marca (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je na mednarodnem vrhu o učiteljskem poklicu ISTP 2019, ki danes in v petek poteka v Helsinkih, napovedal, da Slovenija letos predvideva široko razpravo o usmeritvah izobraževalnega področja v naslednjem desetletju. Poudarek bo na kompetencah in motivaciji strokovnih delavcev v izobraževanju.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je Pikalo na helsinškem vrhu tudi poudaril dolgoletno zavedanje o pomenu vodenja v izobraževanju, ki smo ga v Sloveniji vzpostavili s šolo za ravnatelje in drugimi programi za njihovo izobraževanje. Prav tako je opozoril na kakovost slovenske predšolske vzgoje in izobraževanja.

Sicer vrh poteka v treh vsebinskih sklopih. Udeleženci so danes razpravljali o izzivih pri vodenju različnih ravni izobraževalnih sistemov ter o ukrepih za krepitev strateškega vodenja in upravljanja institucij, in to ob spodbujanju sodelovanja. V drugi razpravi so se posvetili inovativnim pedagogikam in praksam v predšolski vzgoji in izobraževanju.

V petek bo govora o vplivih raznovrstnih sodobnih izzivov na izobraževanje, učiteljskem poklicu, potrebah učencev in dijakov ter o novih vzorcih, ki so potrebni za spodbujanje trajnostnega načina življenja. V razpravah sodelujejo politični predstavniki vlad, voditelji reprezentativnih sindikalnih organizacij in učitelji iz držav udeleženk.

Slovenija je aktivna udeleženka vrha že od samega začetka, saj je v mednarodnih raziskavah prepoznana kot ena najbolj uspešnih držav na področju izobraževanja, so poudarili na ministrstvu. Poleg Pikala sta tokrat v slovenski delegaciji tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj in ravnateljica Vrtca Galjevica Barbara Novinec.