c S

Pred FMF bodo tradicionalno tekmovali v recitiranju števila pi

14.03.2019 08:01 Ljubljana, 14. marca (STA) - V luči 100. obletnice Univerze v Ljubljani in Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) bo današnje tekmovanje v recitiranju števila pi prav posebno, saj bo poleg tega organizirano tudi tekmovanje za najboljšo sladko pito. Najboljše tekmovalce čakajo privlačne denarne nagrade, so sporočili iz študentskega sveta FMF.

Tekmovanje v recitiranju bo potekalo danes ob 13. uri na parkirišču Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani. Prvi trije v recitiranju števila pi bodo prejeli denarno nagrado. Prav tako bodo denarno nagrado dobili prvi trije z najboljšo sladko pito. Poskrbljeno bo tudi za manjše tolažilne nagrade.

Število pi bodo tekmovalci recitirali v desetiškem številskem sistemu. Če se tekmovalec zmoti, napako lahko popravi. To pa mora storiti, še preden nadaljuje recitiranje. V nasprotnem primeru komisija prekine recitacijo.

Tekmovanje za najboljšo sladko pito bo ocenjevala nestrokovna žirija po kriteriju okusa, videza in splošnega vtisa. Predstavitev pit in ocenjevanje bo potekalo pred začetkom tekmovanja v recitiranju, predvidoma ob 12. uri, prav tako na parkirišču FMF. Po koncu tekmovanja bodo pite na voljo za pokušino.

Tekmovanje v recitiranju števila pi letos poteka že 13., organizira ga študentski svet FMF. Poteka na rojstni dan fizika Alberta Einsteina in na dan števila pi. Ta dan je namreč v ameriškem datumskem formatu zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke števila pi.

Število pi je pomembna matematična konstanta, ki predstavlja razmerje med obsegom kroga in njegovim premerom. To razmerje je za vsak krog enako in se ga ne da zapisati s končnim ali periodično ponavljajočim zaporedjem decimalk, zato pi spada med iracionalna števila. Za samo računanje je dovolj prvih nekaj decimalk, vendar so decimalke zaradi svoje neponavljajoče narave zanimiv izziv za urjenje spomina.

Na dogodek vabijo študente, dijake in ostale matematične navdušence.