c S

S kampanjo niprav.si za pomoč LGBTI osebam, žrtvam sovraštva

13.03.2019 07:19 Ljubljana, 12. marca (STA) - V okviru mednarodnega projekta Call it hate, katerega slovenska partnerja sta ljubljanska filozofska fakulteta in Legebitra, so razvili spletno stran niprav.si, s katero želijo LGBTI osebe, ki so žrtve sovraštva, podpreti pri iskanju informacij o možnih naslednjih korakih. Veliko tovrstnih dejanj namreč ostane neprijavljenih.

Raziskava Agencije za temeljne pravice (FRA) je namreč pokazala, da je bilo od 636 LGBTI oseb, ki so v Sloveniji sodelovale v raziskavi, 49 odstotkov v zadnjih petih letih deležnih različnih oblik nadlegovanja in/ali nasilja, v 64 odstotkih je bil razlog spolna usmerjenost, identiteta ali izraz. Le 19 odstotkov oseb z izkušnjo nasilja, ki so sodelovale v raziskavi, pa je nasilje prijavilo policiji, so ob začetku kampanje niprav.si zapisali v Društvu informacijski center Legebitra.

Razlogi, da se žrtve tovrstnih dejanj za prijavo ne odločijo, so po njihovih navedbah največkrat strah pred razkritjem pred družino in pred organi pregona, prepričanje, da dogodek ni dovolj tehten za prijavo, ali skrb, da organ prijave ne bo obravnaval dovolj resno in korektno.

Ob tem v Legebitri opozarjajo, da se sovraštvo, še posebej do manjšin, ustvarja na različne načine, ne samo skozi fizično, psihično in ekonomsko nasilje, ki je kazensko pregonljivo, ampak tudi preko različnih oblik žaljivega vedenja, ki ga težko kazensko pravno okvalificiramo.

Zato policija in kazenski pregon nista vedno pravi naslov za naslavljanje dejanj iz sovraštva. Za primere diskriminacije in neenake obravnave v Sloveniji deluje več inšpekcijskih služb, neodvisnih organov in ostalih institucij, ki so pristojne za ukrepanje proti različnim oblikam diskriminacije in neenake obravnave, so pojasnili.

Ker raziskave kažejo, da žrtve pogosto ne vedo, kje poiskati pomoč oz. kdo jim lahko v primeru nevarnosti sploh ponudi informacije, zaščito in posreduje pri pregonu storilcev kaznivih dejanj, so razvili spletno stran niprav.si, ki bo lahko žrtvam nasilja v pomoč. Kot so navedli, jim bo v spletno stran vgrajen sistem glede na izbrane okoliščine predlagal najbolj priporočljive naslednje korake. S kampanjo pa želijo nasloviti tudi očividke in očividce sovražnih dejanj, saj "sovraštvu ne smemo gledati skozi prste in mu puščati odprta vrata".

Dvoletni projekt Call it Hate, ki se bo končal decembra letos, sofinancira program EU za pravice, enakost in državljanstvo. V okviru projekta želijo povečati zavedanje o zločinih iz sovraštva na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali izraza, razviti kampanjo ozaveščanja, pa tudi opolnomočiti žrtve in povečati število prijav nasilja.

Prav tako je namen krepitev čezmejnega sodelovanja in delitev dobrih praks. Projektno partnerstvo sestavlja 13 organizacij iz različnih sektorjev (nevladne organizacije, univerze), kot pridruženi partnerji pa sodelujejo tudi lokalne oblasti, državne institucije in mednarodne organizacije.