c S

Ljubljanska univerza od danes v znamenju praznovanja stoletnice

08.03.2019 14:25 Ljubljana, 08. marca (STA) - Ljubljanska univerza, ki letos obeležuje stoletnico delovanja, je v Moderni galeriji predstavila aktivnosti, ki jih bo izvedla ob jubileju. Prvi dogodek v okviru praznovanja stoletnice se je začel že danes, na mednarodni dan žensk, z okroglo mizo Ženske v umetnosti: umetnice na Univerzi v Ljubljani. Številne aktivnosti bodo segale v leto 2020.

Ljubljanska univerza je bila ustanovljena leta 1919 s petimi ustanovnimi članicami. Ker je 3. decembra 1919 prvo predavanje potekalo v slovenskem jeziku, se ta datum šteje za uradni začetek delovanja univerze. Prvi doktorski naziv je bil podeljen Ani Mayer leta 1920. Danes univerzo sestavlja 26 članic, obiskuje pa jo skoraj 38.000 študentov, je na današnji novinarski konferenci povedal rektor univerze Igor Papič.

V stotih letih je univerza po rektorjevih navedbah močno pridobila na razpoznavnosti in se v svetovnem merilu uvršča med tri odstotke najboljših univerz na svetu. Ljubljanska univerza je tudi največja znanstvenoraziskovalna institucija v državi, prepoznavna v mednarodni znanstveni skupnosti.

"Nekatere univerze, s katerimi se uvrščamo med najboljše na svetu, dobijo tudi stokrat več sredstev iz proračuna na študenta kot naša univerza, pa te univerze niso stokrat boljše od naše," je opozoril Papič in spomnil, da je Ljubljana že 20 let tudi univerzitetno mesto, kjer ne le študira, ampak tudi prebiva večina slovenskih in tujih študentov.

Univerza bo tudi v prihodnje ohranjala in dvigovala kakovost izobraževanja in raziskovanja ter se povezovala tudi z umetnostjo, kulturo, itd. "Praznovanje obletnice je priložnost za nov zagon pri tem sodelovanju in odpiranju univerze. Upam, da bo to priložnost, da opozorimo družbo na izjemen pomen naše največje, najstarejše in uveljavljene univerze," je zaključil Papič.

Za namen praznovanja stoletnice je univerza pripravila priložnostni znak, ki ga bo uporabljala v času praznovanja. Prorektor univerze Boštjan Botas Kenda je povedal, da bo s prihajajočo prenovljeno identiteto ljubljanska univerza še bolj prepoznavna. "Program praznovanje stoletnice je sestavljen iz osrednjih in spremljevalnih dogodkov, ki jih organizirajo članice. V marcu nadaljujemo številne druge aktivnosti, ki se bodo zaključile junija 2020," je pojasnil.

Izpostavil je priložnostne znamke Pošte Slovenije in izdelavo spominskega dvoevrskega kovanca. Vrhunec praznovanj pa bo slavnostna akademija v Cankarjevem domu z neposrednim prenosom nacionalne televizije na dan, ko univerza praznuje stoletnico, to je 3. decembra.

Član programskega sveta Primož Vitez s filozofske fakultete je poudaril, da je stoletnica priložnost za premislek o vlogi univerze v sodobni družbi in za razmislek o preteklih dosežkih. "Univerza z obsežnim programom obeležitve jubileja svoje raznolike dejavnosti predstavlja slovenski javnosti. Program praznovanja je zasnovan tako, da spodbuja smiselno povezovanje med vsemi članicami," je dejal.