c S

Na tradicionalnem posvetu komisije za enake možnosti o neenakopravnosti žensk v znanosti

07.03.2019 14:34 Ljubljana, 07. marca (STA) - Na ministrstvu poteka tradicionalni posvet v organizaciji Komisije za enake možnosti na področju znanosti. Tokrat so se osredotočili na to, kako doseči, da enkratni ukrepi za povečanje enakopravnosti v znanosti postanejo tudi dolgoročne spremembe. Prizadevanja za enakopravno vlogo žensk v znanosti še niso dosegla zadovoljivega cilja, so menili.

V imenu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je udeležence nagovoril državni sekretar Jernej Štromajer, ki je izpostavil, da na mednarodni dan žensk, 8. marca, praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. To je tudi praznik tistih pogumnih in radovednih žensk, ki so se uprle družbi tistega časa in zase zahtevale enakovredno izobrazbo ter priznanje za znanstvene dosežke, je dejal. Ob tem je izpostavil nekaj izjemnih znanstvenic, ki so v Sloveniji utirale pot naslednjim generacijam, med njimi Marijo Urbas, ki je leta 1906 kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije.

Opozoril je, da je pred njimi še veliko izzivov, med katerimi je omenil sprejetje nove zakonodaje na področju znanosti in razvoja ter oblikovanje nove znanstvenoraziskovalne strategije.

Goste je pozdravila tudi predsednica komisije Andreja Gomboc, ki v petem mandatnem obdobju od leta 2018 do 2021 vodi komisijo. Položaj je prevzela oktobra, že novembra pa so organizirali simpozij, na katerem so spregovorili o tujih znanstvenicah v Sloveniji, pa tudi o jeziku kot sredstvu vključevanja.

Prizadevanja za enakopravno vlogo žensk v znanosti po njeni oceni še niso dosegla zadovoljivega cilja v vseh segmentih. Postavljeni so pravni okviri in o vprašanju vloge žensk v znanosti se danes pogosteje razpravlja, je povedala. Kot je dodala, pa so zdaj na vrsti strukturne spremembe, ki jih lahko ministrstvo ob strokovni podpori komisije doseže le skupaj z vodstvi univerz in raziskovalnih inštitutov.

Udeležence posveta je nagovoril tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, ki je na kratko predstavil, kaj prinaša institucija zagovornika načela enakosti in katere možnosti odpira pri delu, ki se navezuje na tematiko posveta.

Že tretje desetletje potekajo v državah članicah EU resna prizadevanja, da bi se na vseh področjih dela in življenja odpravila diskriminacija po spolu. V devetdesetih letih 20. stoletja pa se je v EU povečevalo zanimanje posebej za položaj žensk v znanosti, zlasti za njihovo neustrezno, premajhno udeležbo v znanstveni karieri.

Kljub temu, da sta v Sloveniji spola ob diplomi številčno približno izenačena in to velja tudi še ob dosegu doktorskega naziva, pa se delež žensk v napredovanju kariere do redne profesure zniža na okoli 17 odstotkov.

Prvi del posveta je namenjen pripravi zakonodaje in oblikovanju ukrepov na področju enakih možnosti, v drugem delu pa bodo predstavili strategije za enakost spolov, ki so jih oblikovali na Kemijskem inštitutu, ljubljanski filozofski fakulteti, Nacionalnem inštitutu za biologijo in ZRC Sazu.