c S

Predlog o odstopu ravnateljice in članov sveta izolske osnovne šole padel v vodo

07.03.2019 11:57 Izola, 07. marca (STA) - Predsednica sveta Osnovne šole Dante Alighieri iz Izole Evelin Kolarec Radovac je danes potrdila, da ni dala soglasja k odstopu s položaja. S tem je padel v vodo predlog izolske občine in samoupravne narodne skupnosti, da bi za rešitev po njihovem brezizhodnega položaja, odstopilo vseh enajst članov sveta in ravnateljica Simona Angelini.

Predlog sta župan Danilo Markočič in predsednik samoupravne narodne skupnosti Marko Gregorič podala v začetku tedna in bi obveljal le v primeru, da bi se vsi vpleteni strinjali z odstopom.

Kolarec Radovčeva je danes za STA potrdila, kar je sicer že napovedala za Primorske novice, in sicer da ni dala soglasja k odstopu. "Mislim, da predlog, ki so nam ga dali, nikakor ni bil dodelan," je pojasnila.

Če bi namreč vsi odstopili, bi šola ostala brez obeh najpomembnejših organov "in v tem primeru bi bilo skoraj nemogoče zavod peljati naprej, saj svet zavoda postavi vršilca dolžnosti ravnatelja, torej brez sveta zavoda bi se stvari ustavile, kar pa si nikakor ne moremo dovoliti", je poudarila predsednica sveta.

Položaj na šoli se je zapletel po očitkih ravnateljici Angelinijevi o mobingu in nepotizmu. V svetu zavoda, kjer so očitno razdeljeni med tistimi, ki zahtevajo razrešitev ravnateljice, in tistimi, ki jo zagovarjajo, pa po vrsti postopkovnih zapletov v zadnjih tednih še niso uspeli niti obravnavati predloga za razrešitev ravnateljice.

Za danes popoldne je tako sklicana nova seja sveta. Kot je poudarila Kolarec Radovčeva, iz tajništva ponovno niso poslali njenega vabila, ampak vabilo podpredsednice sveta zavoda, v katerem je veliko nepravilnosti, med drugim določilo, da bo seja potekala za zaprtimi vrati. "Če sem bila sama opozorjena na določene nepravilnosti in sem na te reagirala, bom zdaj stremela tudi k temu, da bomo delali stvari tako, kot je treba, po pravilih glede na akt o ustanovitvi in ostale veljavne zakone," je še napovedala.

Na izolski občini obžalujejo neuspeh pobude. Za STA so spomnili, da je župan skupaj s soustanoviteljem javnega zavoda, predsednikom samoupravne narodne skupnosti, dal predlog za rešitev zaradi trenutne situacije, v kateri šola ne more normalno delovati in opravljati svojega primarnega poslanstva.

Ker se vsi niso strinjali z odstopom, "se bo neprijetna zgodba v javnem zavodu žal nadaljevala, za razrešitev pa bo potrebno še veliko časa in energije, ki bi jo bilo veliko smotrneje vlagati v normalno delovanje in nadaljnji razvoj javnega zavoda", so dodali.