c S

Za rešitev pat položaja na izolski osnovni šoli predlog o odstopu ravnateljice in članov sveta šole

06.03.2019 14:59 Izola, 06. marca (STA) - Za rešitev položaja na izolski osnovni šoli Dante Alighieri, kjer so po oceni občine pristali v brezizhodnem položaju, sta župan Danilo Markočič in predsednik narodne skupnosti Marko Gregorič predlagala, da vsi člani sveta zavoda in ravnateljica Simona Angelini odstopijo. Rok za izjasnitev poteče danes, predlog bo obveljal, če bodo vsi odstopili.

Ravnateljica Angelinijeva se je v začetku leta znašla na tnalu sveta zavoda in javnosti, potem ko so v javnost prišli očitki o mobingu nad zaposlenimi in nepotizmu, skrhali pa so se tudi odnosi s starši oz. svetom zavoda. Medtem pa so v svetu zavoda očitno razdeljeni in po vrsti postopkovnih zapletov v zadnjih tednih še niso uspeli niti obravnavati predloga za razrešitev ravnateljice.

Za četrtek je sicer sklicana nova seja sveta zavoda, ki pa bo morda postala brezpredmetna. Župan Danilo Markočič in predsednik samoupravne narodne skupnosti Marko Gregorič sta namreč v ponedeljek povabila ravnateljico in člane sveta na neformalno srečanje in na njem dala tudi predlog rešitve nastale situacije, in sicer da vsi obstoječi člani sveta zavoda in ravnateljica odstopijo in svoje mesto prepustijo novim, neobremenjenim osebam, so za STA potrdili na občini.

Pri tem so spomnili, da da ima občina v 11-članskem svetu zavoda le enega predstavnika, narodna skupnost pa dva, ostali člani so iz vrst zaposlenih in staršev. "Trenutna situacija v javnem zavodu je namreč takšna, da šola ne more normalno delovati in opravljati primarnega poslanstva," so poudarili.

Na srečanju so se dogovorili, da se rok za izjasnitev vseh enajstih članov sveta in ravnateljice glede predloga izteče danes, predlog pa velja le v primeru, da vsi podajo odstopno izjavo. Če bi se torej le eden ne strinjal s predlogom, bodo vsi ostali na svojih položajih. Na občini naj bi dokončne informacije imeli v četrtek.

"Opažamo, da se svet zavoda zelo trudi, da bi se določene težave razrešile, vendar je bilo njihovo delo do sedaj bolj usmerjeno k iskanju postopkovnih rešitev. Naša ocena je, da so v svetu zavoda pristali v poziciji brez izhoda, saj približno polovica članov podpira delovanje sedanje ravnateljice, druga polovica pa opozarja na nepravilnosti," so še pojasnili na občini ter dodali, da so dosedanje prošnje članov sveta zavoda presegala pooblastila soustanoviteljev.

Na izolski občini so še poudarili, da soustanovitelja s predlogom nista želela izkazati nezaupanja svojim predstavnikom v svetu zavoda, ampak sta le sledila javnemu interesu in interesu javnega zavoda.