c S

Lorenčič toži mariborsko univerzo zaradi odpovedi zaposlitve

05.03.2019 14:47 Maribor, 05. marca (STA) - Nekdanji glavni tajnik Univerze v Mariboru Teodor Lorenčič, ki je trenutno v osebnem stečaju, toži univerzo zaradi po njegovih ocenah nezakonite izredne odpovedi zaposlitve. Na današnjem naroku na delovnem sodišču v Mariboru se niso uspeli poravnati, obravnava pa se bo nadaljevala konec maja z zaslišanjem obeh strani in prič.

Lorenčič, ki je bil tesni sodelavec prejšnjega rektorja univerze Igorja Tičarja, je lani prejel izredno odpoved delovnega razmerja zaradi objave podjemne pogodbe, sklepa o pedagoški razbremenitvi in predloga za zmanjšanje neposredne pedagoške obremenitve nekdanjega predsednika upravnega odbora univerze Bojana Škofa. S tem naj bi namreč huje kršil obveznosti iz delovnega razmerja.

Lorenčič je po drugi strani prepričan, da ni prekoračil svojih pooblastil in da gre pri odpovedi le za maščevanje, ker je opozarjal na nepravilnosti na univerzi.

Omenjene dokumente naj bi sicer na spletnem portalu univerze objavil sodelavec z oddelka, ki ga je takrat vodil Lorenčič, a ker naj bi šlo za razkrivanje osebnih podatkov, je univerza sprožila postopek zoper Lorenčiča. On naj bi bil namreč tisti, ki je naročil sporno objavo dokumentov.

Zaradi domnevne nezakonitosti izredne odpovedi Lorenčič zdaj zahteva od univerze nekaj več kot 28.500 evrov. Sodnica Mojca Dubravica je danes obe strani povabila na pripravljalni narok, po neuspešno izvedenem poravnalnem naroku pa je opravila tudi prvi narok za glavno obravnavo, kjer sta strani podali predloge za priče.

Naslednji narok je napovedan za 21. maj. Med drugim naj bi kot priče v tem postopku poleg Škofa nastopili še Smiljan Pintarič, ki naj bi sporne dokumente naložil na spletni strežnik, takratni prorektor s pooblastili rektorja Žan Jan Oplotnik, vodja službe za kadrovske zadeve na univerzi Nina Perkovič in direktor računalniškega centra univerze Izidor Golob, ki je objavljene dokumente odstranil s strežnika.

Današnjega naroka se je udeležil tudi sedanji rektor univerze Zdravko Kačič, ki še vedno meni, da je bila izredna odpoved upravičena. Vsebinsko zadeve v izjavah za medije pred sodiščem ni želel komentirati. Je pa poudaril, da se je odpoved nanašala samo na omenjeno kršitev z objavo dokumentov.

Lorenčiča, ki danes ni želel dajati izjav za medije, so namreč še v času, ko je bil glavni tajnik univerze, bremenili očitki o zlorabi položaja in spolnega nadlegovanja zaposlenih na rektoratu. Čeprav sta te očitke potrdili dve univerzitetni komisiji, je prejšnji rektor Tičar izdal Lorenčiču le pisno opozorilo z navedbo možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi in mu odvzel pooblastila glavnega tajnika. Tako je Lorenčič ostal zaposlen na rektoratu, a na drugem delovnem mestu, medtem ko so zaposlenima, ki sta prijavila njegove kršitve in se zaradi tega tudi javno izpostavila, ukinili delovni mesti.