c S

V Portorožu prva mednarodna znanstvena konferenca Fit4Kid

05.03.2019 11:26 Portorož, 05. marca (STA) - Z ogledom modelnih šol in vrtcev po Sloveniji se bo v sredo začela prva Fit4Kid mednarodna znanstvena konferenca, na kateri bodo predstavili nove strategije poučevanja in učenja, skladne s sodobnim načinom življenja. Na glavnem delu konference, ki bo potekala v Portorožu, se bo v četrtek in v petek zvrstila vrsta govorcev iz Slovenije in tujine.

Na konferenci, ki poteka pod naslovom Fit učenje za Fit otroke, bodo med drugim sodelovali strokovnjaki s področja nevroloških in kognitivnih znanosti, medicine in pedagogike, kot so Manfred Spitzer, James A. Levine in Carla Hannaford, uradno pa bodo predstavili tudi Fit pedagogiko, učno strategijo, ki temelji na učenju v gibanju.

Fit pedagogika zajema metode, ki učečemu v procesu učenja omogočajo psihofizično ravnovesje in posledično kakovostnejše učenje, pojasnjuje Barbara Konda, ki je program razvijala dve desetletji. V ospredje postavlja učenje v gibanju, gibanje skozi igro in funkcionalno raven znanja.

"Ne gre zgolj za telesno dejavnost, kot so tek ali poskoki. Govorimo o gibanju, torej vsakršnem krčenju mišic, ki se zgodi nad stopnjo mirovanja, kot so govor, neverbalna komunikacija, grafokinetika," je za STA povedala Konda.

Vloga učitelja v procesu otrokovega razvoja in učenja je izjemno kompleksna, zahtevna in odgovorna, je poudarila. Pri Fit pedagogiki so učitelji mentorji, ki z otroki in mladostniki sodelujejo, kar velja tudi obratno.

"Otrok razvija socialne kompetence, pozitivne osebnostne lastnosti ter kognitivne in gibalne spretnosti. Postaja učinkovitejša oseba, v okolju se odziva hitreje, lažje razmišlja, predvideva in analizira, skratka postaja bolj suveren in samozavestnejši," je še dodala Konda.

Program Fit4Kid, ki zajema tudi Fit pedagogiko, je del projekta Fit International, ki ga je Konda ustvarila leta 1999. Zajema predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko obdobje, v okviru projekta pa se je doslej izobraževalo več kot 5000 pedagogov, zdravstvenih delavcev in drugih.

Konferenca bo potekala s podporo ministrstva za zdravje, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropske komisije. Več informacij je na voljo na spletni strani https://www.fitinternational-conference.si/.