EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.2.2019

Kemijski inštitut v obsežni evropski pobudi za prihodnje tehnologije baterij

Ljubljana, 26. februarja (STA) - Svet se bo v prihodnje vse bolj zanašal na shranjevanje energije, zlasti na baterije, zato so se vodilni znanstveniki iz Evrope zbrali v obsežni raziskovalni pobudi Battery 2030+, s katero želijo storiti korak naprej v znanosti in tehnologiji baterij. Projekt, v katerem sodeluje tudi Kemijski inštitut, bo zaživel marca.

V bližnji prihodnosti bomo potrebovali nove generacije zanesljivih, varnih, trajnostnih in cenovno dostopnih baterij. Konkurenca pri razvoju prihodnjih baterijskih tehnologij je že precej močna, vendar še vedno zelo odprta, so v sporočilu za javnosti zapisali v Kemijskem inštitutu. Kot so izpostavili, lahko boljše baterije zmanjšajo ogljični odtis prometnega sektorja, stabilizirajo električno omrežje in še veliko več.

Vizija Battery 2030+ je iznajdba baterij prihodnosti, ki bodo evropski industriji zagotavljale najsodobnejše tehnologije. Baterije so ena od ključnih tehnologij za doseganje temeljitega razogličenja v Evropi, zlasti v prometnem in elektroenergetskem sektorju, so dodali v inštitutu. Prvi projekt Battery 2030+ se začenja marca letos in bo predstavljal temelje za 10-letni obsežen in dolgoročen evropski raziskovalni projekt.

Profesorica anorganske kemije na Univerzi Uppsala na Švedskem Kristina Edström, ki usklajuje projekt, je dejala, da se bodo partnerji spopadli z izzivi izdelave izjemno zmogljivih baterij. "To pomeni vzpostavitev platforme za pospeševanje odkrivanja novih baterijskih materialov z uporabo strojnega učenja in umetne inteligence, predvsem pa osredotočanje na vmesne člene v baterijah, kjer prihaja do reakcij, ki lahko škodujejo življenjski dobi baterije. Razvili bomo pametne funkcionalnosti do ravni baterijskih celic in posebno pozornost posvetili vprašanjem trajnosti," so Edströmovo še povzeli v Kemijskem inštitutu.

v konzorciju Battery 2030+, ki je prejel tudi podporo številnih evropskih in nacionalnih organizacij, poleg Kemijskega inštituta sodeluje še sedem raziskovalnih centrov, pet univerz, tri združenja iz industrije in eno podjetje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar