EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.2.2019

Delodajalci so tisti, ki morajo preverjati verodostojnost diplom

Ljubljana, 22. februarja (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v odzivu na medijsko razkritje ponarejenih diplom v zdravstvu opozoril, da evidence visokošolskih diplom vodijo univerze oz. visokošolski zavodi. "Pri njih morajo delodajalci preveriti verodostojnost diplom," je dodal.

Ob tem je minister opozoril, da so podatki o diplomantih slovenskih visokošolskih zavodov od leta 2005 dalje tudi v evidenci študentov in diplomantov elektronskega sistema eVŠ.

V januarju je sicer razburjala tudi afera s ponarejenimi diplomami v BiH. Na Facebook profilu ministrstva so tako zapisali, da se pri diplomah, pridobljenih v tujini, v primeru dvoma v verodostojnost ta preverja v državi izvora pri instituciji, ki je listino izdala. Za tuje diplome na področju zdravstva pa velja, da se preverjajo vse, ki so vložene v postopek vrednotenja.

V primeru tujih listin je največ odkritih ponaredkov iz tujine na ravni srednje poklicne izobrazbe. V primerih, ko se potrdi sum v verodostojnost listine, ministrstvo zadevo preda organom pregona, so navedli.

"Področje vrednotenja izobraževanja sicer sodi v pristojnost ENIC-NARIC centra, ki deluje v okviru našega ministrstva. Ta center med drugim zbira in posreduje informacije o slovenskem šolskem sistemu in tujih šolskih sistemih posameznih držav, vodi postopke in izdaja mnenja o izobrazbi v skladu z zakonom o vrednotenju in priznavanju izobraževanja, svetuje posameznikom in institucijam o slovenskem in tujem izobraževanju ipd.," so še navedli.

Mediji so v zadnjih dneh razkrili primer zdravnice s ponarejeno diplomo mariborske medicinske fakultete, ki je opravljala pripravništvo v izolski bolnišnici. Pred mesecem dni pa je medicinsko sestro s ponarejeno diplomo razkrilo tudi vodstvo trboveljske bolnišnice. Danes so mediji razkrili, da gre za isto osebo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar