c S

Pikalo napovedal sestanek glede nadomeščanj učiteljev

23.02.2019 08:41 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je danes v izjavi za medije napovedal, da bodo na ministrstvu v kratkem sklicali sestanek z združenjem ravnateljev in šolskim sindikatom Sviz glede nadomeščanj učiteljev. Ob tem je ocenil, da je pozivanje h kakršnimkoli kršitvam kolektivne pogodbe nesprejemljivo

"Na ministrstvu se trudimo sproti reševati težave pri evidentiranju delovnega časa učiteljev. Voditi je treba potrpežljiv dialog," so zapisali na Facebook strani ministrstva za izobraževanje.

Do težav je po navedbah ministrstva sicer prišlo predvsem zato, ker pilotni projekt enotnega evidentiranja delovnega časa učiteljev ni bil dovolj natančno evalviran in zato tudi ni bilo mogoče pravočasno predvideti vseh podrobnosti. To se po ministrovih besedah zdaj izkazuje v obliki težav, na katere opozarjajo nekateri ravnatelji in ki jih poskušajo na ministrstvu sproti reševati.

Sistem evidentiranja delovnega časa učiteljev mora biti življenjski in praktičen, da ne preštevamo vsake ure in minute, so ministrove besede povzeli na Facebooku. Šolski sistem je vendarle drugačen od običajnega birokratskega sistema, zahteva večjo mero fleksibilnosti in kreativnosti, so še dodali.

Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega šolstva Slovenije je namreč nedavno v pismu ministru za izobraževanje ter predsednikoma vlade in računskega sodišča navedlo, da je sprotno izplačevanje ur nadomeščanj nesmiselno. Predlagali so, da bi učitelji najprej izpolnili letni fond ur, šele nato naj bi jim izplačali ure nadomeščanja. Napovedali so, da nadomeščanj ne bodo vpisovali v za to namenjeno aplikacijo, dokler aneks kolektivne pogodbe v tem delu ne bo spremenjen.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so ocenili, da bi ravnatelji s tem storili kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev iz skupine kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost.

Zoper ravnatelje na Svizu napovedujejo celo tožbe.