EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.2.2019

Danes predstavitev projekta Ptičja hišica za strpno Ljubljani

Ljubljana, 21. februarja (STA) - Danes bodo v centru za kakovostno preživljanje prostega časa štirje študentje socialne pedagogike predstavili projekt Ptičja hišica za strpno Ljubljano. Na ogled bodo ptičje hišice, ki so jih soustvarjali otroci z Azilnega doma Vič in ljubljanskih osnovnih šol. Simbolno bodo postavili ptičjo hišico, vanjo nasuli hrano in tako pozvali k strpnosti.

Na predstavitvi, ki bo od 16.15 potekala v prostorih centra Mladi zmaji Zalog na Zaloški 220, bodo predstavljeni cilji in namen projekta. Sledilo bo simbolno postavljanje kola, pritrditev hišice in napisa ter nasutje hrane. Skoraj vse delo bodo otroci opravili sami. Otroke bo nato pozdravil raper Zlatko. Poleg hišic bo na ogled še nekaj fotografij, ki so nastale med projektom.

Otroci v azilnem domu so po mnenju študentov prisiljeni sprejeti omejenost gibanja in so tako prikrajšanji za normalno otroštvo. Zato so na delavnicah sodelovali otroci iz ljubljanskih osnovnih šol, ki se večinoma niso predhodno poznali, in otroci iz Azilnega doma Vič, ki so se morali na različne načine dogovarjati, prilagajati in si pomagati. Poleg fine in grobe motorike so otroci razvijali tudi ročne spretnosti, spoznavali pravilno rokovanje z ročnimi in električnimi orodji ter spoznavali pomen sobivanja kultur.

Z delavnicami so želeli opozoriti na to, da smo vsi ljudje, ne glede na raso, državljanstvo, veroizpoved in spol. Poudarili so, da mora biti vsem dopuščena možnost kreativnega sobivanja. Na ta način so otroci in skrbniki v azilnem domu znova začutili, da lahko obogatijo okolico in kreativno soustvarjajo boljšo družbo.

Izdelovali so ptičje hišice s sporočilom, da je dovolj sovražnega govora ter da mora med ljudmi prevladati prijateljski odnos in ne statusno-materialno razlikovanje. Vsaka hišica je tako obogatena z edinstvenim pozivom po strpnosti in sožitju med ljudmi, so v sporočilu pojasnili študentje.

Osem hišic, ki so jih otroci izdelali, so študentje že predstavili na informativnih dnevih Pedagoške fakultete in pravijo, da so bile prepoznane kot odličen primer kreativnega sobivanja in vključevanja ranljivih skupin. S podporo in dogovorom vodstva MOL bodo na vidnejša mesta v Ljubljani postavili še sedem hišk.

Projekt so prijavili tudi na ljubljanski mestni inkubator, ki ga organizira javni zavod Mladi zmaji. Projekt so različni strokovnjaki ocenili kot izredno kakovostnega in mu dodelili najvišjo oceno od nastanka mestnega inkubatorja.

Po mnenju študentov socialne pedagogike z ljubljanske pedagoške fakultete so potenciali doživljajske pedagogike velikokrat prezrti. Z različnimi pedagoškimi pristopi bi lahko ustvarjali kreativnejše pedagoško delo in poglobljeno razvijali raznovrstne kompetence in ravno zato je nastala ideja za organizacijo tovrstne delavnice.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar