c S

Ministri EU o evropskem programu za raziskave in inovacije

19.02.2019 15:17 Bruselj, 19. februarja (STA) - Svet EU za konkurenčnost je danes v Bruslju obravnaval predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi programa Obzorje Evropa. Gre za evropski program za raziskave in inovacije, ki naj bi stekel z letom 2021. Zasedanja se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Ministri so prisluhnili poročilu o napredku programa Obzorje Evropa ter izmenjali mnenja o njem, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Minister Pikalo je poudaril, da je pomembno o programu Obzorje Evropa doseči politični dogovor še v času trenutnega sklica Evropskega parlamenta, saj bi to omogočilo začetek priprav na njegovo izvajanje. Podprl je tudi stališče Evropskega parlamenta glede širjenja udeležbe v programu s strani tistih držav, ki v dosedanjih okvirnih programih EU za raziskave in inovacije sodelujejo nesorazmerno slabo. Slovenija namreč meni, da je treba vzpostaviti več sodelovalnih povezav med raziskovalnimi organizacijami v Evropi.

Program Obzorje Evropa bo po načrtih stekel 1. januarja 2021, ko se po sedmih letih izreče sedanji okvirni program EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. To je najpomembnejši finančni instrument izvajanja strategije unije inovacij ter strategije Evropa 2020, s ciljem dvigniti konkurenčnost EU. Skupna vrednost finančnih sredstev, namenjenih tem aktivnostim, presega 80 milijard evrov. Za novi program Obzorje Evropa naj bi bilo na voljo še več denarja.

Pri vprašanju misij je Pikalo izpostavil pomen in nujnost misije na temo družbene transformacije, saj jo vidi kot ključno za prihodnost EU kot politične tvorbe in družbe kot celote.

Glede evropskega sveta za inovacije je za Slovenijo najpomembnejša pravočasna in kakovostna koordinacija z Evropskim inštitutom za inovacije in tehnologijo (EIT), da ne bo prihajalo do konkurenčnih shem z enako ciljno publiko in enako intervencijsko logiko, je še izpostavil slovenski minister.