c S

V Hiši EU na ogled izdelki otrok in mladih, ki so sodelovali v projektu Mednarodni dan strpnosti

19.02.2019 07:42 Ljubljana, 18. februarja (STA) - V Hiši EU so danes odprli razstavo likovnih in pisnih izdelkov otrok in mladih, ki so sodelovali pri projektu Mednarodni dan strpnosti - dan za strpnost in prijateljstvo. Namen projekta je med drugim spodbujanje otrok in mladih k strpnosti, medsebojnemu spoštovanju, prijateljstvu in sodelovanju, so sporočili iz Izobraževalnega centra Eksene.

Mednarodni dan strpnosti - dan za strpnost in prijateljstvo je "nepridobitni človekoljubni projekt za vrtce, osnovne in srednje šole," so v sporočilu za javnost zapisali v Izobraževalnem centru Eksena, kjer projekt izvajajo. Namen projekta je po njihovih navedbah med drugim ozaveščanje otrok in mladih o različnih oblikah nestrpnosti. Z njim želijo otrokom in mladim "dati priložnost, da skozi lastno izražanje še bolj ozavestijo problematiko nestrpnosti ter prepoznajo pomen strpnih in spoštljivih medsebojnih odnosov".

Tema letošnjega projekta je bila stop obrekovanju. Kot so zapisali, je obrekovanje "spregledana in hkrati ena najpogostejših oblik nestrpnosti, ki lahko ima zelo resne in težke posledice". Ljudje se premalo zavedajo njegove škodljivosti in uničevalnosti, se pa lahko obrekovanje stopnjuje v prikrito ali odkrito nestrpnost, marginalizacijo, izključevanje, stigmatizacijo, diskriminacijo ter celo agresijo in nasilje.

V vrtcih so skozi projekt otroci ustvarjali ilustracije na temo strpnosti in prijateljstva. Otroci od prvega do petega razreda osnovnih šol so ustvarjali ilustracije na temo obrekovanja, strpnosti in prijateljstva, v višjih razredih osnovne šole ter v srednjih šolah pa so ustvarjali pisne izdelke na temo obrekovanja. Ob tem pa so, kot so navedli v sporočilu za javnost, otroci in mladostniki o tej temi tudi razmišljali in se o tem pogovarjali.

V projektu je v tem šolskem letu sodelovalo 183 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz celotne Slovenije. Letos pa je projekt potekal tudi kot natečaj, v katerem so izbrali najbolj ekspresivne likovne in pisne izdelke.

Avtorjem nagrajenih izdelkov so na današnji otvoritvi razstave, ki bo v Hiši Evropske unije na ogled do 7. marca, podelili plakete. Izročila jim jih je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je projekt podprla s častnim pokroviteljstvom. Dogodka so se med drugi udeležili vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič, predsednik strokovnega sveta za splošno izobraževanje Božidar Opara, mnogi predstavniki državnih institucij in številni otroci, mladi ter njihovi mentorji in ravnatelji.