c S

Novi v. d. glavnega inšpektorja za šolstvo Slokan prevzel posle

18.02.2019 13:38 Ljubljana, 18. februarja (STA) - Na inšpektoratu za šolstvo je danes potekala primopredaja poslov med generalnim sekretarjem na šolskem ministrstvu Mitjo Blaganjem, ki je po pooblastilu ministra za izobraževanje vodil inšpektorat, in novim v. d. glavnega inšpektorja Simonom Slokanom. Vlada je namreč decembra s položaja glavnega inšpektorja za šolstvo razrešila Tomaža Rozmana.

Slokan, ki ga je vlada za v. d. glavnega inšpektorja za šolstvo in šport imenovala 14. februarja, ima bogate izkušnje na področju preprečevanja medvrstniškega nasilja, vsakodnevno se ukvarja s problematiko različnih pojavnih oblik nasilja v šolskem prostoru in na športnih prireditvah ter že vrsto let prek medresorskih delovnih skupin sodeluje z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, je ministrstvo zapisalo na svojih spletnih straneh.

Izrazili so prepričanje, da je Slokan ustrezna izbira za v. d. glavnega inšpektorja, saj njegova vizija, kako učinkovito voditi inšpektorat, okrepiti svetovalno preventivno vlogo inšpektorata in se spopadati z izzivi, ki jih obravnava in rešuje šolska inšpekcija, sovpada z vizijo ministrstva.

Glavni povod za Rozmanovo razrešitev 13. decembra lani je bilo nezadovoljstvo ministra za izobraževanje Jerneja Pikala z njegovim delom. Pred tem je v javnosti odmevalo več zadev, ki so po Pikalovih besedah načenjale ugled sistema vzgoje in izobraževanja. Mediji so vlogo inšpektorata izpostavljali predvsem v dveh odmevnih primerih, in sicer pri razkritju neprimernega ravnanja z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki v Ljubljani in pri obravnavi ravnanja nekdanjega ravnatelja ljubljanske osnovne šole Dušana Merca, ker je leta 2014 dvema učencema preprečil vstop v šolo, ker naj bi spolno napadla sošolki.