EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.2.2019

Na fakultetah na voljo 18.632, v srednjih šolah 23.702 vpisni mesti

Ljubljana, 13. februarja (STA) - Informativni dnevi, ki bodo v petek in soboto na srednjih šolah in fakultetah, bodo mladim v pomoč pri odločanju o nadaljnjem izobraževanju. Za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe je za prihodnje študijsko leto na voljo 18.632 mest za redni in izredni študij. Na srednjih šolah pa sta predvideni 23.702 vpisni mesti.

Dijakinje in dijaki - v tem šolskem letu jih srednjo šolo končuje 19.639 - bodo lahko kandidirali za 11.719 vpisnih mest v višjih šolah ter 18.632 vpisnih mest v prvi letnik rednega in izrednega študija. Na dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programih sta na voljo 102 mesti manj kot lani. Največ mest, več kot 9000, je razpisala ljubljanska univerza.

Državljanom Slovenije in članic EU je na voljo 16.412 vpisnih mest v visokem šolstvu, 2200 vpisnih mest pa tujcem, ki ne prihajajo iz EU, in Slovencem brez slovenskega državljanstva. Prvi prijavni rok za vpis se je sicer že začel v torek.

Osnovno šolo v šolskem letu 2018/2019 zaključuje 17.684 učencev in učenk. Zadnji rok za oddajo prijavnic za vpis v prvi letnik srednjih šol za prihodnje šolsko leto pa je 2. april.

Od skupno 23.702 razpisnih mest je za prihodnje šolsko leto v programih splošnih gimnazij na voljo 5800 mest, od tega v zasebnih šolah 476. V programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo tehniška, umetniška in ekonomska gimnazija, je razpisanih 1334 mest. Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7134 mest.

S šolskim letom 2019/2020 se bodo na nekaterih šolah začeli na novo izvajati nekateri programi. V Šolskem centru Novo mesto, na Srednji strojni šoli, bodo začeli izvajati nov program Tehnik mehatronike, športni oddelek bo dobila III. Gimnazija v Mariboru, na nekaterih šolah pa bodo nekatere programe začeli izvajati ponovno po nekaj letih prekinitve.

Na Biotehniški šoli Šolskega centra Nova Gorica bodo tako namesto programa Vrtnar začeli ponovno izvajati program Gospodar na podeželju, na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota program Pomočnik v tehnoloških procesih, v Šolskem centru Celje, Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja, program Izvajalec suhomontažne gradnje, na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor pa program Elektrotehnik (PTI).

Nekateri programi se bodo v šolskem letu 2019/2020 izvajali tudi v vajeniški obliki. Mreža šol s tovrstno obliko izobraževanja se tudi tokrat širi. V vajeniški obliki se bo mogoče izobraževati za poklic mizarja, kamnoseka, oblikovalca kovin-orodjarja, za gastronomske in hotelirske storitve, za steklarja, papirničarja, slikopleskarja-črkoslikarja, za strojnega mehanika, zidarja, elektrikarja, mehatronika, operaterja in kleparja-krovca.

Delodajalce, pri katerih so na voljo vajeniška učna mesta, lahko kandidati najdejo na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter na povezavi www.mojaizbira.si. Seznam delodajalcev bodo še dopolnjevali in bo na voljo na šolah, ki bodo izvajale vajeniško obliko izobraževanja, so še sporočili z omenjenega ministrstva.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar